Sants Pere, Agustí i Joaquim (1) - Mare de Déu de Gràcia de La Torre - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1599)
Localització Sala de les campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 47
Vora 5,5
Pes aproximat 107
FonedorLLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)
Any fosa 1792
Descripció La campana té al terç la següent inscripció en espanyol: "✱ SAN PEDRO S.n AGVSTIN S.n JOAQIN". En ella apareixen tres advocacions a les quals està dedicada la campana. Correctament escrita seria: "SAN PEDRO SAN AGUSTIN SAN JOAQUIN". La inscripció està emmarcada per un cordó a la part superior i altres dos a la inferior. Al terç també hi ha altres dos cordons. Al mig presenta una creu de calvari, una imatge de Sant Agustí i l'any de fosa: "AÑO + 1792". Al mig peu disposa de quatre cordons i al peu té esta inscripció: "✱ SE ISO A EXPENSAS DE LOS VECINOS ✱ SenDO AL DE PEDRO ESTELLES". Correctament hauria de dir: "SE HIZO A EXPENSAS DE LOS VECINOS SIENDO ALCALDE PEDRO ESTELLES".
Terç (T) (cordó)
"✱ SAN PEDRO S.n AGVSTIN S.n JOAQIN"
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(00) "AÑO (Creu amb pedestal) 1792"
(06) (Sant Agustí)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
"✱ SE ISO A EXPENSAS DE LOS VECINOS ✱ SenDO AL DE PEDRO ESTELLES"
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics.
Truja Fusta i formigó
Estat original Probablement procedent de l´ermita de l'Alqueria del Sucrer, desapareguda a finals dels anys 50 per a fer el nou llit del riu Túria (informació segons Vicent SOLER i ALBA).
Estat anterior Estava en un regular estat de conservació, sense mecanitzar i ubicada a la Sala de les campanes.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Conserva la truja de fusta i formigó, pintada de color roig.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Amb el trasllat de la campana a la parròquia els Hnos. Roses la dotarien de la truja de fusta actual, realitzada amb fusta i formigó, com era habitual per aquesta casa durant a dècada dels anys 40 del segle XX. Va ser restaurada per Manclús en 1999 amb subvencions de la Generalitat Valenciana
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (27-06-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-12-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-01-2021
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-02-2021
  Convertir a PDF