Mare de Déu dels Desemparats i Sant Vicent Ferrer (2) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ALBALAT DELS TARONGERS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 55
Vora 6,5
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció La campana té al terç quatre flors de lis i una inscripció amb les advocacions a les quals està dedicada i l'any de fosa: "✱ NUESTRA SRA. DESAMPARADOS Y SAN VICENTE FERRER AÑO 1951. ✱". Al mig té una creu, una imatge de Sant Vicent Ferrer i una Mare de Déu dels Desemparats. També presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment té una inscripció al mig peu amb els donants i el nom del rector del moment: "✱ COSTEADA POR LA FAMILIA CARRIÓN - CASTILLO SIENDO CURA PARROCO D. ANDRES MONZO NOGUES. ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ NUESTRA SRA. DESAMPARADOS Y SAN VICENTE FERRER AÑO 1951. ✱"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (flor de lis)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (Sant Vicent Ferrer)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(09) (Mare de Deu)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ COSTEADA POR LA FAMILIA CARRIÓN - CASTILLO SIENDO CURA PARROCO D. ANDRES MONZO NOGUES. ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Es repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Clock-o-Matic
Estat anterior L'any 1994 estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa finestra que ocupa actualment i està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic. Tenia batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual La truja està clevillada pels braços i sembla descompensada de pes. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta Clock-o-Matic i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1951 als tallers de la foneria Roses de Silla junt amb altra campana. Durant la dècada dels anys 70 aproximadament la mecanitzaren amb motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic. També canviaren la truja de fusta per altra de ferro. Aquests treballs es va fer la foneria de Salvador Manclús. En 1999 va ser restaurada pels Portilla, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament cal documentar-la abans de refondre-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (04-05-1994)
 • ALUJER, Casta (2002)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-11-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 29-06-2022
  Convertir a PDF