El Piu, Àngel Custodi (1) - Arxiprestal de Santa Maria - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1602)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 55
Altura del bronze 45
Pes aproximat (en quilos) 96
FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
Any fosa 1804
Descripció La campana té una inscripció al terç en espanyol de difícil lectura perquè té nombrosos defectes de fosa. Sols es llegeix amb claredat la paraula "ANGEL" i part de la data de fosa. No obstant això, s'entreveuen algunes lletres de la resta del text i la data de fosa, de manera que sembla que la inscripció és la següent: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ANGEL CUSTODIO ✱ ANO I804". Al mig hi ha una cartel·la amb el nom del fonedor, novament incomplet pels nombrosos defectes de fosa: "ANTONIO / GUILLEN / ME FECIT". La part en llatí es tradueix com "EM VA FER".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ANGEL CUSTODIO ✱ ANO I804"
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Custòdia)
(06) (marca del fonedor) "ANTONIO / GUILLEN / ME FECIT"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Si era l'antiga campana de senyals, el seu us estaria limitat al toc de diversos senyals per coordinar els tocs de les campanes de l'antic campanar amb els actes de culte celebrats a l'interior de l'església.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Paccard
Estat original Possiblement estava instal·lada a l'espadanya que hi havia a meitat de la nau de l'església amb truja de fusta i diversos accessoris per tocar-la manualment a distància.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya. Disposa de truja de fusta amb perfil típic d'Ermec i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està fixat amb cuir.
Mecanismes de toc motor impulsos Clock-O-Matic Movotron - roda amb corretja pegada per que la cadena agarre millor
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1804 per Antonio Guillem. Aquest fonedor itinerant va fondre el mateix any una campana per a l'església parroquial del proper municipi de Cinctorres. Sembla que històricament la campana va estar ubicada a l'espadanya que segons les imatges fotogràfiques antigues hi havia a la nau de l'església. Amb la construcció de l'espadanya la campana va deixar d'estar situada a una de les finestres de la Sala i es va reubicar a l'espadanya. L'any 1997, Ermec la va dotar amb truja de fusta i mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (24-04-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-05-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-08-2018
8 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 57 Visitants: 57 Usuaris: 0