Mare de Déu del Losar (3) - Ermita de la Mare de Déu del Llosar - VILAFRANCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1621)

Localització Espadanya
Diàmetre 62
Altura del bronze 52
Vora 8
Pes aproximat 138
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té al terç dos grups de quatre cordons entre els quals disposa d'aquesta inscripció: "VIRGEN DEL LLOSAR". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament, hi ha al mig una creu radiant, el monograma de Maria i aquesta inscripció en espanyol: "DONATIVO DE LOS OBREROS CATOLICOS / DEL SINDICATO LA ESPERANZA DE VILLA / FRANCA DEL CID EN AGRADECIMIENTO A / LOS FAVORES RECIBIDOS DE NTA. SRA. LA / VIRGEN DEL LOSAR DURANTE 1936-39". També al mig disposa de la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Al mig peu disposa de quatre cordons i esta altra inscripció: "SIENDO CURA D. JUAN PUIG / ALCALDE D. A. FORTANET".
Terç (T) (4 cordons)
(06) "VIRGEN DEL LOSAR"
(4 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(03) (monograma Maria)
(06) "DONATIVO DE LOS OBREROS CATOLICOS / DEL SINDICATO LA ESPERANZA DE VILLA / FRANCA DEL CID EN AGRADECIMIENTO A / LOS FAVORES RECIBIDOS DE NTA. SRA. LA / VIRGEN DEL LOSAR DURANTE 1936-39"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "SIENDO CURA D. JUAN PUIG / ALCALDE D. A. FORTANET"
Tocs tradicionals de campanes Vol manual des del terrat. Repic manual amb cadena al batall per tocar batallades des del cor.
Tocs actuals de campanes Volteig manual amb un cable unit al cigonyal.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional valencià
Estat anterior L'estat de conservació era regular. Ocupava una de les finestres de la sala de les campanes i estava dotada amb truja de fusta i una cadena des de l'interior del temple
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo i està instal·lada a una de les finestres del primer nivell de l'espadanya amb truja de fusta i dotada amb cigonyal i cable per a voltejar-la des de l'interior del temple. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) (cigonyal)
Intervencions Restaurada per 2001 Bells amb les altres campanes. El cigonyal es va dotar amb cable per voltejar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Finançada la restauració pel poble i amb ajudes de la GENERALITAT VALENCIANA.

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, RAFAEL [Primera presa de dades] (01-01-1985)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (20-03-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2021
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF