Campana (1) - Ermita de Santa Llúcia - IBI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16259)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Vora 3
Pes aproximat 37
FonedorPALLÉS, YSIDRO
Any fosa 1862
Descripció La Campana procedix d'una antiga masia (ja desapareguda) i donada fa temps a esta ermita; (segons pareix l'antiga campana va desaparéixer en la guerra) La campana no té nom, només una xicoteta inscripció en el mig, dins d'una espècie d'escut molt adornat que diu: YSIDORUS PALLES ME FECIT BARCINONI 1862 y una Creu davant, també al mig, amb pedestal.
En el terç una garlanda molt bonica que segons pareix són de vegetals i el Sant Calze.
És una campana de bronze xicoteta, amb un so molt harmònic; pareix interessant i cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. El seu pes rondara els 25 o 30 kilos.
L'any 2000 va ser baixada i aparentment restaurada i netejada, perquè la truja de fusta de carrasca estava en molt mal estat i els operaris de l'ajuntament la van reforçar amb uns ferros i li van afegir rodaments, però encara així sense molt èxit; necessitaria una bona restauració afegint-li una nova truja de fusta o restaurar l'actual que pareix d'interés; quan la van tornar a col·locar, la van col·locar mal orientada, (la creu cap a dins). (Actualment crec que volen en un futur no molt llarg restaurar-la i afegir-li un motor de volteig d'impulsos, però conservant la seua instal·lació original).
Els mecanismes de la campana és manual, sense corda, el batall esta oxidat, és de pessic i apeçonat, caldria canviar-ho (quan volteja ha d'agafar la velocitat adequada perque pegue en els dos costats de la campana i no en un soles).

Anses Tres anses en línia 00-06
Terç (T) (2 cordons junts)
(cordó)
(garlanda vegetal)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu llatina sobre pedestal)
(06) (marca de fàbrica, monotip) "YSIDORUS PALLES / ME FECIT / BARCINONA"
(06) "1 8 6 2"
Mig peu (MP) (2 cordons junts)
(2 cordons junts)
Peu (2 cordons junts)
Tocs actuals de campanes Aquesta campana volteja en la Festivitat dels Sants Metges Cosme i Damià on es fa una Missa en l'ermita, també fa els tocs de Missa i volteig el dia mateix de Santa LLùcia que caiga el dia que caiga de la setmana es fa la Missa en l'Ermita i el dissabte següent a la Festivitat de la Santa que es fa el tradicional ''Bateig de Santa LLùcia´´ i finalment el diumenge que es fa la Missa Solemne, amb processó de la Santa des de la Parròquia fins a l'ermita.
Fins als anys 90' es feïa la Novena de Santa LLùcia, (que desgraciadament es va suprimir) que també es feien els tocs a Missa i volteig. L'any passat (el 2 de novembre del 2011) participe en el toc a difunts en el mig vol amb la campana de l'ermita de Sant Miquel Arcàngel i la de les parròquies.
Truja Fusta
Estat actual Truja de fusta en excel·lent estat de conservació.
Possiblement la finestra original era més estreta, ja que els eixos, llargs, acaben en uns rodaments sobre un suport externt al mur.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i ha de ser conservada per a protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades

Autors de la documentació

 • GARCÍA MARTÍNEZ, Víctor (13-12-2019)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 16-12-2019
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF