Sant Felip Neri (3) - Parròquia de Santa Bàrbera - PILES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16614)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 75
Vora 11
Pes aproximat 451
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció Té al terç una garlanda i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN FELIPE NERI". Al mig té una creu amb pedestal, una imatge de Sant Felip Neri i aquestes inscripcions, que té part de les que hi havia a l'antiga i afegeix les al·lusives a la refosa de la campana: "SUFRAGADA EN SEPTIEMBRE 1940 POR Mº AMPARO / MAHIQUES VIUDA DE B PALLARES EN SUFRAGIO DE SU / ESPOSO" / "SE FUNDIO EN EL AÑO 2000 SIENDO CURA PARROCO / D. ERNESTO".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN FELIPE NERI"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge de Sant Felip Neri) "SUFRAGADA EN SEPTIEMBRE 1940 POR Mº AMPARO / MAHIQUES VIUDA DE B PALLARES EN SUFRAGIO DE SU / ESPOSO" / "SE FUNDIO EN EL AÑO 2000 SIENDO CURA PARROCO / D. ERNESTO"
(09) (marca de l'instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2000 pel trencament d'una més antiga, datada de l'any 1940 i de la qual es copiaren part de les inscripcions. Tot i que la marca indica que l'autor és la foneria de Salvador Manclús, la campana la varen fondre als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla. Industias Manclús, successora de la foneria va fabricar la truja de fusta i instal·là el conjunt a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • OSA MILLÁN, Sergio (04-05-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (17-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-02-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 03-07-2022
  Convertir a PDF