Maria Bàrbera (2) - Insigne Basílica de Santa Maria - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1667)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 70
Vora 11
Pes aproximat 408
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1984
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb les denominacions de la campana: "MARIA BARBARA". Al mig té una inscripció commemorativa amb la data de fosa: "REFUNDIDA EN 1.984 / SEGUNDO CENTENARIO DE LA / CONSAGRACION DE LA BASILICA". Finalment, també al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / INDUSTRIA, 27 / VALENCIA" .
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA BARBARA"
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(06) "REFUNDIDA EN 1.984 / SEGUNDO CENTENARIO DE LA / CONSAGRACION DE LA BASILICA"
(10) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta RELOJERÍA VALVERDE S.A.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús a una de les finestres de la sala de les campanes. Tenia una mecanització amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació era desfavorable per a la conservació de la campana i dificultava el seu toc manual.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Está dotada de truja de fusta de perfil característic valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Disposa a més de ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) electromall; motor impulsos (09) ballesta per al toc manual
Intervencions Va ser refosa l'any 1984 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València pel trencament d'una més antiga. D'aquesta campana va prendre la denominació i va aprofitar la truja de ferro i el motor de vol continu. Es va instal·lar a la torre i a més la dotaren amb electromall monofásic. Va ser restaurada per RELOJERÍA VALVERDE S. A. en 2003. La campana va ser baixada de la torre per netejar-la i la truja es va canviar per altra de perfil valencià. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes No conegam el valor patrimonial de la campana original refosa però podria ser antiga com les seues germanes de campanar

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació del procés de restauració de la campana] (2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (14-08-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-09-2018
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2022
  Convertir a PDF