Campana (1) - Ermita del Crist de l'Agonia - ONDARA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 16750)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1960ca
Descripció És una campana característicament industrial i de fosa seriada. Té al mig alguns elements genèrics, com ara una creu o el Cor de Jesús, així com la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (Cor de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de Salvador Manclús del Grau de València, possiblement als anys 60 del segle XX. Es va fondre de forma seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegien habitualment quan les adquirien, però no va ser aquest el cas. L'any 2020 ja havia estat restaurada a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la dotaren amb una fusta de perfil tradicional valencià. Es va mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-04-2020
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-05-2020
  Convertir a PDF