Jesús, Maria i Josep (1) - Convent dels Àngels de Russafa - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1685)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 27
Altura del bronze 24
Pes aproximat (en quilos) 11
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1931
Descripció La campana té anses simples i en el terç dos grups de dos cordons. Entre ells hi ha quatre flors. Seguidament, en el mig presenta una creu de calvari, l'anagrama de Jesús, el monograma de Maria i la marca de fàbrica: "ROSES HERMANOS / ANIDA PERIS Y VALERO VALENCIA". En el mig peu hi ha de nou dos grups de dos cordons i entre ells apareix esta inscripció: "JESÚS JOSÉ Y MARIA 11 DE FEBRERO 1931 ✱". Finalment, té dos cordons en el peu.
Terç (T) (2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (flor)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (anagrama de Jesús)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / ANIDA PERIS Y VALERO VALENCIA"
(03) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"JESÚS JOSÉ Y MARIA 11 DE FEBRERO 1931 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordones)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb una corda al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original L'any 1970 conservava la truja de fusta antiga i estava dotada amb cigonyal per als vols manuals. La creu de la campana estava ubicada cap a l'interior.
Estat anterior Des de mitjans de la dècada dels 90 comptava amb truja de ferro dels Portilla i estava mecantizada amb motor de vol continu.
Estat actual Ben conservada. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor de vol. El batall és de tipus pessigat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol
Intervencions Mecanitzada pels Portilla després de 1994. La truja de fusta anterior es va canviar per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol. Abans de 2021 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va netejar i reposaren la truja de fusta.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Mal orientada (creu cap a dins) - la campana ha segut posteriorment electrificada, canviant la truja de fusta vella per una nova de ferro - treball fet pels PORTILLA de Muriedas cap a 1994 (Nota de LLOP i BAYO, Francesc).

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (03-02-1970)
 • LLOP i BAYO, Francesc (03-02-1970)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (30-03-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2022
19 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 89 Visitants: 89 Usuaris: 0