Jesús, Josep i Maria - Col·legi de Santa Anna - VILALLONGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16866)
Localització En dipòsit
Diàmetre (en cm) 28
Altura del bronze 24
Pes aproximat (en quilos) 13
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana degué ser fosa en una de les nombroses produccions en sèrie que es van efectuar a les foneries de postguerra, per tal de proveir de nous bronzes de manera ràpida i econòmica a les parròquies que havien quedat sense. A la falsa campana d'aquelles peces únicament se li afegien algunes imatges i inscripcions genèriques, del gust de l'època. En aquest cas, la campana va eixir dels forns de la foneria amb l'any de fosa al terç, "AÑO 1945", i una succinta inscripció dedicatòria al mig peu, "JESUS JOSE Y MARIA". Així mateix, com d'habitual a les campanes noucentistes –i encara hui–, a l'àrea central del bronze van ser afegides quatre imatges: una creu patriarcal, idèntica a la que presenta la campana menor de la propera església de Sant Bernat de Forna (1950); així com un monograma de Maria, una sargantana –símbol tradicional de la refosa, que segurament ací no té cap implicació simbòlica, més enllà de la mera decoració– i una cartel·la buida. Mesos després, en ser comprada per uns particulars per a ser donada al col·legi de Santa Anna de Vilallonga, a petició dels compradors els fonedors van incidir, en gelat, dos línies més d'inscripcions, en què llegim: "ANTONIO Y CONSUELO / COLEGIO DE VILLALONGA".
Terç (T) (Dos cordons)
(06) "AÑO 1945"
(Dos cordons)
Mig (M) (00) (Creu patriarcal)
(03) (Sargantana)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Cartel·la buida)
Mig peu (MP) (Dos cordons)
(06) "JESUS JOSE Y MARIA"
(00) "ANTONIO Y CONSUELO" (incís)
(Dos cordons)
(00) "COLEGIO DE VILLALONGA" (incís)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejos des de la base de l'espadanya del col·legi, per regir la vida religiosa i escolar del centre.
Tocs actuals de campanes En desús.
Truja Truja de fusta original.
Estat original La campana va ser fosa el 1945 als forns de la foneria dels Hermanos Roses de Silla, juntament amb altres desenes de peces idèntiques o molt semblants a ella. En ser adquirida per uns particulars de Vilallonga, a la campana se la va proveir de la truja que encara hui conserva, segurament per part de la mateixa foneria.
Estat actual La permanent exposició a la intempèrie de la campana ha minvat l'estat de conservació de la seua truja. Una peça que, tot i el seu escàs valor històric, sí que compta amb valors etnològics a considerar en futures intervencions, encara més quan és una de les escasses truges tradicionals que han restat en aquesta àrea de la Safor.
Mecanismes de toc Cigonyal per al volteig manual des de la base de l'espadanya.
Intervencions En els primers mesos de 2016 la campana, en desús des de temps llunyans i en un delicat estat de conservació, va ser retirada de l'espadanya i protegida a un espai cobert.
Propostes Independentment de quina siga la seua destinació, qualsevol intervenció sobre la campana hauria de contemplar la restauració de la seua truja i de les peces metàl·liques, i quan no siga tècnicament possible pel seu estat de conservació de les peces, la seua substitució per rèpliques. Podria ser considerada, també, la neteja interior i exterior del bronze.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana] (03-04-2016)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 16-06-2020
Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0