Mare de Déu de l'Olivar, la "campana de la Mare de Déu" (desapareguda) - Parròquia de l'Assumpció - ALAQUÀS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16908)
Localització Sala de les campanes
Any fosa 1881
Tocs tradicionals de campanes Com a Alfafar i a Xirivella, el veïnat d'Alaquàs va atribuir –probablement a partir del segle XVIII– a una de les campanes del campanar de la parròquia l'honor de ser el bronze baix el qual havia sigut trobada, allà pel segle XIV, la imatge de la Mare de Déu de l'Olivar, la patrona del poble. La vinculació de la campana amb aquestos fets miraculosos li conferiren poders taumatúrgics per protegir a la població davant de perills. I així, com expressen els testimonis escrits que conservem d'ella, sabem que era feta sonar per a allunyar tempestes –que la creença popular assegurava, fugien cap a Picanya– i en les rogatives de dolors de part. La primera referència documental als presumptes poders protectors de la "campana de la Mare de Déu" –que com a Alfafar i a Xirivella, així era coneguda aquesta campana– és la segona versió dels gojos de la patrona, impresos en els primers anys del segle XIX. La primera versió de la peça, documentada a finals del set-cents, encara no inclou cap cita a una campana vinculada amb la troballa de la Mare de Déu. Ara bé, no s'ha de descartar que la campana a la qual van atribuir-se aquestos successos miraculosos en els albors dels segles XVIII al XIX, acomplira ja abans funcions protectores semblants.
Truja Truja de fusta de perfil valencià.
Estat original En la primavera de 1881 la junta de fàbrica de la parròquia expressa la voluntat de refondre l'emblemàtica "campana de la Mare de Déu", davant el badat que se li havia obert anys enrere. Poques setmanes després, en maig d'aquell any la nova campana és beneïda i passejada pels carrers del poble damunt d'una carrossa, acompanyada per les dos bandes de música, un fet que posa de manifest la importància de l'efemèride, donada la resistència d'ambdós institucions a unir sinergies.

Autors de la documentació

  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Fitxa] (2020)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 18-06-2020
Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 70 Visitants: 69 Usuaris: 1 - francesc