Maria de la Concepción Inés (3) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ALBALAT DELS TARONGERS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 64
Vora 8
Pes aproximat 275
FonedorDENCAUSSE ROUSSE, JUAN
Any fosa 1890
Descripció La campana té unes anses amb decoracions antropomorfes. Al terç té tres garlandes amb diferents motius, principalment raïms i altres motius vegetals. També al terç presenta aquesta inscripció amb el nom de la campana i la donant: "MARIA DE LA CONCEPCION INES / A EXPENSAS DE LA TESTAMENTERIA DE MARIA TERESA GOMBAU". Al mig té una imatge de la Puríssima rodejada d'estreles i aquesta inscripció "SIENDO CURA ECÓNOMO / D. JOSE ASENSI Y PRATS / AÑO 1890 / ALBALAT DE TARONGERS". Finalment disposa al mig peu d'una garlanda semblant a les del terç.

A anteriors documentacions afegiren la presència del nom de la foneria al mig ("DENCAUSSE BARCELONA"). No obstant això sembla que no té aquest element. Igualment la campana és típica dels Dencausse de Barcelona i per tant segurament obra de Juan Dencausse.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (6 cordons)
Terç (T) (Garlanda) /
(cordó) /
"MARIA DE LA CONCEPCION INES" /
(garlanda modernista amb pàmpols i pomells de raïm) /
(cordó) /
"A EXPENSAS DE LA TESTAMENTERIA DE MARIA TERESA GOMBAU" /
(cordó) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (imatge de la Puríssima rodejada d'estreles)
(06) "SIENDO CURA ECÓNOMO / D. JOSE ASENSI Y PRATS / AÑO1890 / ALBALAT DE TARONGERS"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (garlanda)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement tocava les hores i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Clock-o-Matic
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta i dotada segurament amb una llarga corda unida al batall. Possiblement tenia també una maça horària exterior.
Estat anterior L'any 1994 estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa finestra que ocupa actualment i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Truja clevillada i descompensada del pes de la campana. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta Clock-o-Matic i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc motor de vol impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1890 als tallers de la foneria Dencausse de Barcelona a expenses del testament de Maria Teresa Gombau. Durant la dècada dels anys 70 aproximadament la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. També canviaren la truja de fusta per altra de ferro. Aquests treballs es va fer la foneria de Salvador Manclús. En 1999 va ser restaurada pels Portilla, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (04-05-1994)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-11-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 02-07-2022
  Convertir a PDF