D'Hores (B) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALMOINES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17039)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 67
Altura del bronze 45
Vora 6
Pes aproximat 174
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1924
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç, situada entre dos cordons: "EVARISTO SOLDEVILA ALCALDE AÑO 1924". Aquesta indica el nom de l'alcalde i l'any de fosa. Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA (VALENCIA) / PREMIADOS / MEDALLA DE ORO Y DIPLOMA DE PLATA / DE VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(06) "EVARISTO SOLDEVILA ALCALDE AÑO 1924"
(cordó)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA (VALENCIA) / PREMIADOS / MEDALLA DE ORO Y DIPLOMA DE PLATA / DE VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs exclusivament horaris (hores).
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Biga de ferro
Estat actual La peça, igual que la dels quarts, no es fa servir. Està situada al primer nivell del tercer cos de la torre, baix de l'altra campana i penjada d'una biga de ferro. Conserva la maça horària original amb alguns reforços, possiblement amb la finalitat d'incrementar el seu pes, però hi han desaparegut les transmissions que la connectaven amb la maquinària del rellotge.
Mecanismes de toc (09) maça horària.
Intervencions La campana es va adquirir l'any 1924 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida amb la campana dels quarts i possiblement al mateix temps que la maquinària del rellotge.
Propostes Cal posar en funcionament la campana. Per fer-ho es recomana conservar al màxim la instal·lació actual i conservar la maça horària. Aquesta es podria dotar amb un motor que l'accionara de forma semblant a com ho feia la maquinària del rellotge.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de la campana] (05-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-07-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF