De Quarts (A) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALMOINES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17044)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 52
Altura del bronze 34
Vora 5
Pes aproximat 81
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1924
Descripció La campana té unes anses simples i possiblement amb decoracions antropomorfes. En el terç disposa d'una inscripció amb l'any de fosa, situada entre dos cordons: "AÑO 1924".
Anses Anses simples i possiblement amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (cordó)
(09) "AÑO 1924"
(cordó)
Mig (M) (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs exclusivament horaris (quarts).
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Biga de ferro
Estat actual La peça, igual que la dels quarts, no es fa servir. Està situada al primer nivell del tercer cos de la torre, baix de l'altra campana i penjada d'una biga de ferro. Conserva la maça horària original amb alguns reforços, possiblement amb la finalitat d'incrementar el seu pes, però hi han desaparegut les transmissions que la connectaven amb la maquinària del rellotge.
Mecanismes de toc (09) maça horària
Intervencions La campana es va adquirir l'any 1924 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida amb la campana de les hores i possiblement al mateix temps que la maquinària del rellotge.
Propostes Cal posar en funcionament la campana. Per fer-ho es recomana conservar al màxim la instal·lació actual i conservar la maça horària. Aquesta es podria dotar amb un motor que l'accionara de forma semblant a com ho feia la maquinària del rellotge.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-07-2020
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF