Mare de Déu del Loreto (2) - Castell de Santa Pola i Capella de la Mare de Déu del Loreto - SANTA POLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17079)

Localització Espadanya de la capella
Diàmetre 51
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes aproximat 77
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2011
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos. Seguidament té una garlanda amb triangles decorats al terç. Al mig presenta una creu de calvari i la marca de l'empresa instal·ladora: "MANCLUS". Cal remarcar que aquesta no és l'autora de la campana, que es va adquirir a la foneria càntabra Hermanos Portilla, limitant-se la primera a instal·lar-la. També al mig hi ha unes inscripcions copiades de l'anterior campana a les quals afegiren una referència a la seua refosa: "VIRGEN DE LORETO / OBSEQUIO DE LUISA RUSO DE BUADES / Y MANUELA BONMATI MARTINEZ / SANTA POLA 1940 / REFUNDIDA AÑO 2011".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (marca de l'empresa instal·ladora) "MANCLUS"
(06) "VIRGEN DE LORETO / OBSEQUIO DE LUISA RUSO DE BUADES / Y MANUELA BONMATI MARTINEZ / SANTA POLA 1940 / REFUNDIDA AÑO 2011"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus nova
Estat actual La campana està situada a una de les finestres de l'espadanya de la Capella de la Mare de Déu del Loreto amb truja de ferro de la foneria Manclús. Té un motor de vol continu i electromall trifàsic. A més, disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana es va refondre en 2011, instal·lant-la amb la truja i accessoris de toc automàtic de l'antiga.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (17-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF