Campana de quarts (A) - Esglèsia de les Escoles Pies - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17082)

Localització Estructura de ferro
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
Any fosa 1450ca
Descripció La campana té al terç la seguent inscripció: "tedeumlaudamustedeumlaudamustedeumlaudamustedeumlaudamus". Aquest es repeteix quatre voltes, tantes com cap. El fragment és l'inici del Te Deum, tradicionalment utilitzat a la litúrgia catòlica com a himne d'acció de gràcies i que forma part de l'Ofici de Matines alguns dies. Tradicionalment era atribuït a Sant Ambròs de Milà i Sant Agustí, però segurament és obra de Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). Es tradueix així: "ET LLOEM OH DÉU". Al mig hi ha una imatge de Sant Miquel, un Calvari i la Mare de Déu amb el Jesuset. Per les seues característiques formals es podria situar la fosa d'aquesta campana al segle XV.
Terç (T) (2 cordons)
"tedeumlaudamustedeumlaudamustedeumlaudamustedeumlaudamus"
(2 cordons)
(02) (calvari)
(06) (Mare de Déu)
(09) (Sant Miquel)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts.
Truja Biga de ferro
Estat actual Està instal·lada a una estructura metàl·lica, sobre un campanó dels quarts i fixada a una biga de ferro. Té una maça horària antiga que no es fa servir.
Mecanismes de toc Mall extern per gravetat
Propostes Cal recuperar la funció original de la campana i que aquesta continue tocant els cuarts.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant caldria restaurar la campana i iniciar expedient per a declarar-la Bé d'Interés Cultural, degut al seu interés.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Campana ubicada en una estructura de ferro, junt al claustre del col·legi de les Escoles Pies. Presenta una lletra mínuscula gòtica (encara per documentar). Baix de la campana hi ha un campanó, per tant és possible que es faça servir per als quarts.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-10-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-03-2021
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF