Campana (3) - Parròquia de Sant Pere - FRAGA (ARAGÓN)

(Referència 17203)
Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 77
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 264
FonedorMURUA, VIUDA DE
Any fosa 1955
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'any de fosa, situada entre cordons: "AÑO 1955". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, trobem al mig la marca de fàbrica: "VIUDA DE MURUA / VITORIA". Al mig peu té altra garlanda amb motius vegetals i aquesta inscripció en llatí, també situada entre cordons: "LAUDO DEUM VERUM PLEBEM VOCO DEFUNTOS PLORO FESTAS DECORO". Aquesta forma part de d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis i de les sis expressions habituals es limiten a tres. La inscripció completa i traduïda seria així: "LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, FAIG FUGIR AL DIMONI, PLORE ELS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES". La quantitat de brutícia acumulada a la campana dificulta la lectura dels elements que té.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "AÑO 1955"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (06) (marca de fàbrica) "VIUDA DE MURUA / VITORIA"
Mig peu (MP) (garlanda amb motius vegetals)
(2 cordons)
"LAUDO DEUM VERUM PLEBEM VOCO DEFUNTOS PLORO FESTAS DECORO"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de Murua
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de Quintana i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. La superfície exterior de la campana està completament bruta a causa dels excrements de colom. Té un batall que no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat del conjunt és fonamental restaurar la campana. En primer lloc cal netejar-la per dins i per fora. Aquesta neteja serviria per a eliminar la capa de brutícia que té a la superfície (especialment a l'exterior) i recuperar la sonoritat original. Seguidament caldria canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local (si es coneix per imatges antigues) o imitar el d'altres localitats pròximes amb truges de fusta antigues. Igualment cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls. És fonamental reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció per formar part d'un immoble protegit.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ ENGRA, Antoni, SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [XXVII Beca "Amanda Llebot" de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)] (30-06-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-08-2020
Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 36 Visitants: 35 Usuaris: 1 - alepuz