Campana (4) - Parròquia de Sant Pere - FRAGA (ARAGÓN)

(Referència 17204)
Localització Sala de les campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 76
Vora 9
Pes aproximat 597
FonedorMURUA, VIUDA DE (VITORIA)
Any fosa 1955
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'any de fosa, situada entre cordons: "AÑO 1955". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, trobem al mig la marca de fàbrica: "VIUDA DE MURUA / VITORIA". Al mig peu té altra garlanda amb motius vegetals i una inscripció en llatí, també situada entre cordons: Aquesta és al·lusiva a la resurrecció de Crist i que pren dos fonts diferents del Nou Testament: “SURREXIT NON EST HIC ITA ET IN CHRISTO OMNES VIVIFICABUNTUR ”. La inscripció “ SURREXIT NON EST HIC” pertany a l'Evangeli de Sant Lluc (Lc, 24 , 1-7). El passatge de Lluc narra que el primer dia de la setmana molt de matí Maria Magdalena i altres dones anaven cap al sepulcre de Crist i en arribar trobaren la pedra del sepulcre apartada i buit el sepulcre. Dos homes amb vestits esplendents es presentaren i els digueren: “Per què busqueu entre els morts aquell qui viu? No és aquí: ha ressuscitat!”. La segona part: “ITA ET IN CHRISTO OMNES VIVIFICABUNTUR” pertany a la Primera Carta de Sant Pau als Corints (1C 15, 22-23). Es tracta d'un breu fragment que formava part de la litúrgia de Matines de la Solemnitat de l'Assumpció de la Mare de Déu i actualment de les II Vespres de la mateixa solemnitat. El text complet traduït seria: “Tots són d'Adam, i per això tots moren, però tots viuran gràcies a Crist”.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "AÑO 1955"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (marca de fàbrica) "VIUDA DE MURUA / VITORIA"
Mig peu (MP) (garlanda amb motius vegetals)
(2 cordons)
"SURREXIT NON EST HIC ITA ET IN CHRISTO OMNES VIVIFICABUNTUR"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i vol automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Murua
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de Quintana i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. La superfície exterior de la campana està completament bruta a causa dels excrements de colom. Té un batall que no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat del conjunt és fonamental restaurar la campana. En primer lloc cal netejar-la per dins i per fora. Aquesta neteja serviria per a eliminar la capa de brutícia que té a la superfície (especialment a l'exterior) i recuperar la sonoritat original. Seguidament caldria canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local (si es coneix per imatges antigues) o imitar el d'altres localitats pròximes amb truges de fusta antigues. Igualment cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls. És fonamental reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció per formar part d'un immoble protegit.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ ENGRA, Antoni, SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [XXVII Beca "Amanda Llebot" de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)] (30-06-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-08-2020
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF