Sant Bertomeu (4) - Parròquia de Sant Bertomeu - ALFARA DEL PATRIARCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1732)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 85
Altura del bronze 69
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 356
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ SAN BARTOLOME. ✱ ALFARA DEL PATRIARCA . AÑO DE LAVICTORIA 1939.". Per una banda indica l'advocació a la qual està dedicada i per altra estan el nom del poble i la data de fosa. El nom del poble apareix perquè durant la Guerra Civil (1936-1939) centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte bèl·lic. Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / VALENCIA". Finalment al mig peu estan els noms dels padrins: "✱ PADRINOS D. RAMON LLIN MEDICO Y DÑA.; MARIA TORMO DE ALCAÑIZ.".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN BARTOLOME. ✱ ALFARA DEL PATRIARCA . AÑO DE LAVICTORIA 1939."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Anagrama de Jesús)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ PADRINOS D. RAMON LLIN MEDICO Y DÑA MARIA TORMO DE ALCAÑIZ."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria de diversos accessoris per al toc manual, com una corda al batall per repicar des de baix del campanar.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall i (09) motor de vol continu d'impuls.
Intervencions Va ser fosa l'any 1939 junt amb altres tres campanes als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Després de la benedicció es va instal·lar al campanar amb truja de fusta. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i la campana va ser dotada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Al voltant de l'any 2010 es va canviar el motor per altre d'impuls.
Propostes Una futura intervenció devia contemplar la restauració de la campana. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià, semblant a les que ja hi ha al campanar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Campana mal orientada (creu cap a dins)

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi; PASTOR I CAMISAN, Sergi [Primera presa de dades] (01-01-1991)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Estat de la campana l'any 2008] (12-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (19-09-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2018
21 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 83 Visitants: 83 Usuaris: 0