Sant Rafel (2) - Parròquia de l'Arcàngel Sant Rafael - ONTINYENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1735)

Localització Espadanya
Diàmetre 47
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat 60
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1996
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció: "+ LLUMENERS DE SANT RAFEL +". Aquesta fa al·lusió als donants de la campana, els encarregats de celebrar la festa del sant titular del temple parroquial. Al mig està la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA / # Abel Portilla # / me Fecit 96 / Nº 53". El nom del fonedor és incís i es va fer incidint al motle de la campana. Finalment al mig peu està el nom del lloc per al que es va fondre i la data de la campana: "# ONTINYENT # ANY 1996 #".
Terç (T) 2 cordons /
"+ LLUMENERS DE SANT RAFEL +" /
2 cordons /
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Antic escut de Castella)
(06) (Crist Varó de Dolors)
(09) (marca de fàbrica) "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA " /
" # Abel Portilla # / me Fecit 96 / Nº 53"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# ONTINYENT # ANY 1996 #" /
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior La campana estava instal·lada a l'espadanya en un regular estat de conservació. Comptava amb truja de ferro que imitava el perfil de la fusta, tot i que acústicament no optimitzava el so de la campana. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a l'espadanya amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten tocar-la manualment i imiten els tocs tradicionals. Finalment té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La campana presenta a les 03 un gran desgast pel martell anterior.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1996 a expenses dels Llumeners de Sant Rafel, dedicada al sant titular del temple parroquial. Sembla que Industrias Manclús es va encarregar d'instal·lar-la i de la mecanització. En l'any 2015 amb motiu del 50 aniversari del temple parroquial es va procedir a la restauració, baixant-la del campanar per ser netejada als tallers d'Electrorecamp S.L. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil valencià, tornant en febrer a la parròquia. Aquest treballs es realitzaren amb subvenció de la Diputació de València, concedida en 2014.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instalación ha sido sustituida y debe ser reconstruida para restaurar los valores sonoros y culturales del instrumento, así como los toques tradicionales

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel (06-09-1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (04-10-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la restauració de la campana] (06-02-2015)
 • MONTELL TORMO, Isaac (12-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-05-2015
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF