Sant Josep (1) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1740)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 58
Vora 6,5
Pes aproximat 131
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1984ca
Descripció La campana té un conjunt d'inscripcions que semblen copiades d'una més antiga. Així al terç es llig: "SAN JOSE COCENTAINA AÑO 1.940". En ella indica l'advocació a la que es dedicava la campana, el lloc per al que es va fondre i la data de l'antic bronze. Seguidament al mig trobem una inscripció amb els noms dels padrins (suposem que els de la campana de l'any 1940): "APADRINADA POR JOSE R. MOLTO BOTELLA / Y Dª MATILDE SANTONJA CANTO" . Baix d'aquesta està la marca de fàbrica, elemen habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (4 cordons)
(00) "SAN JOSE"
(06) "COCENTAINA AÑO 1.940"
(3 cordons)
Mig (M) (00) "APADRINADA POR JOSE R. MOLTO BOTELLA / Y Dª MATILDE SANTONJA CANTO" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) (Creu) / (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Truja Ferro Roses.
Estat actual La campana està badada. El trencat està al llavi, al punto on colpeja el batall i junt a un defecte de fosa. Disposa de truja de ferro Roses i està mecanitzada amb motor de vol continu amb reductora. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) (motor vol continu amb reductor)
Intervencions Tot i que no indica la data de fosa, possiblement es va refondre en 1984 als tallers de la foneria Manclús del Grau de València, ja que en aquesta data es varen refondre les dos campanes grans del conjunt. Al igual que aquestes, la nova campana té inscripcions procedents de l'antiga. La marca de fàbrica (Manclús), decoracions i tipus de lletra; reforçen la data proposta com a de refosa.

La nova campana es va dotar de la instal·lació de l'antiga.
Propostes Com que és una campana relativament recent i està trencada, proposem la refosa. El nou bronze es deu dotar de truja de fusta de perfil tradicional local i mecanitzar amb motor de vol per impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La creu està mal orientada, deu mirar cap a l'exterior.

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (06-09-1997)
 • ELECTRORECAMP S.L. (23-11-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (27-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2017
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-05-2021
  Convertir a PDF