Mare de Déu del Miracle (4) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - COCENTAINA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1743)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 120
Altura del bronze 96
Vora 13,5
Pes aproximat 1001
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1984
Descripció Bona part de les inscripcions d'aquesta campana són d'una més antiga, fosa l'any 1940. Al terç trobem aquesta en primer lloc: "MARIA DEL MILAGRO". En ella indica que la campana està dedicada a la Mare de Déu del Miracle, la patrona de Cocentaina. També al terç figuren aquestes inscripcions: "COCENTAINA AÑO 1.940 / APADRINADA POR D. LUIS RIERA SEMPERE Y Dª AMPARO ESTEVE REIG". Indiquen el poble per al que va ser fosa, la data de l'antiga campana i els padrins de la benedicció. Seguidament al mig trobem aquesta inscripció: "DE LOS MARTIRES / RAFAEL ESTEVE - REIG JUAN CARBONELL MOLLA / VICENTE BROTONS OLCINA - ELIAS CARBONELL MOLLA / MIGUEL FERRER SANTONJA - JUAN Mª CARBONELL SANCHO / JUAN JOVER BLANQUER - RAFAEL LOPEZ MARGARIT / ANTONIO LOPEZ MARGARIT - EMILIO FERRANDIZ FERRE / JAIME SEGUÍ ALBALAT". Pel context històric dins del qual es va fondre la primera campana (un any després de finalitzada la Guerra Civil) sembla que aquests noms són els dels represaliats pel bàndol republicà durant la Guerra. També al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció, al·lusiva al a refosa de la campana: "REFUNDIDA EN 1984 AÑO SANTO DE LA REDENCION CON DONATIVOS Y COLECTAS DE LOS FELIGRESES Y LOS CONTESTANOS".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA DEL MILAGRO"
(cordó)
(00) "COCENTAINA AÑO 1.940"
(06) "APADRINADA POR D. LUIS RIERA SEMPERE Y Dª AMPARO ESTEVE REIG"
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(02) (Monograma de Maria)
(06) "DE LOS MARTIRES / RAFAEL ESTEVE - REIG JUAN CARBONELL MOLLA / VICENTE BROTONS OLCINA - ELIAS CARBONELL MOLLA / MIGUEL FERRER SANTONJA - JUAN Mª CARBONELL SANCHO / JUAN JOVER BLANQUER - RAFAEL LOPEZ MARGARIT / ANTONIO LOPEZ MARGARIT - EMILIO FERRANDIZ FERRE / JAIME SEGUÍ ALBALAT"
(10) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó)
"REFUNDIDA EN 1984 AÑO SANTO DE LA REDENCION CON DONATIVOS Y COLECTAS DE LOS FELIGRESES Y LOS CONTESTANOS"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses.
Estat anterior Estava dotada d'un electromall trifàsic, instal·lat durant la mecanització de la campana anterior a aquesta.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses, que està molt oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, a més té un martell manual que no es fa servir. Té un batall de canya de plàstic reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor vol continu Siemens - mall manual mecànic accionat des de la base del campanar quan s´en va l´electricitat; (03) electromall
Intervencions L'any 1984 estaven trencades tres campanes de la parròquia i la foneria de Salvador Manclús les va baixar de la torre per refondre-les als seus tallers del Grau de València. Aquesta campana va conservar l'advocació de l'antiga i a més es copiaren les inscripcions d'aquella, afegint altres al·lusives a la nova. Una volta fosa es va pujar al campanar, aprofitant la instal·lació de la vella (truja i motors). L'any 2007 ja no funcionava l'electromall trifàsic i disposava d'un monofàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Com sol trencar molts batalls, i ja n´ha caigut algú a la plaça, no es volteja en les festes majors, quan passa molta gent per sota.

Autors

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (06-09-1997)
 • ELECTRORECAMP S.L. (23-11-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana fotogràfica] (27-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2017
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF