Campana de la porteria (0) - Real Monestir de l'Assumpció o de Santa Clara - XÀTIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17430)

Localització Antiga porteria del convent
Diàmetre 17
Altura del bronze 17
Vora 2
Pes aproximat 3
Any fosa 1450ca
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons, amb lletra minúscula gòtica: "audam⋮te⋮deumlaudamus". Les primeres lletres són un fragment de la paraula "laudamus". El fragment és l'inici del Te Deum, tradicionalment utilitzat a la litúrgia catòlica com a himne d'acció de gràcies i que forma part de l'Ofici de Matines alguns dies. Tradicionalment era atribuït a Sant Ambròs de Milà i Sant Agustí, però segurament és obra de Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). Es tradueix així: "ET LLOEM OH DÉU". Al terç també té una representació d'un animal i s'entreveuen algunes lletres. No obstant això, la capa de pintura que cobreix la campana impedeix una documentació més en detall.
Terç (T) (cordó)
"audam⋮te⋮deumlaudamus" (representació d'un animal)
(cordó)
Mig (M) (cordó)
Mig peu (MP) (cordó)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es tocava des de la porteria per avisar a les monges que habitaven el convent que alguna persona de l'exterior requeria la seua atenció o bé accedir a la clausura.
Truja Fusta
Estat actual La campana està instal·lada a l'interior de la porteria, dins de l'antic espai de la clausura, i situada a certa altura en una senzilla estructura de ferro. Té una truja de fusta i un cable que permetia accionar el seu toc des de la porteria del convent. La campana està pintada de negre i té un batall pessigat.
Mecanismes de toc (03) cable i palanca
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant hauria d'incoar-se expedient per a declarar la campana i la truja de fusta Bé Moble d'Interés Cultural.
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-12-2020)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-12-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF