Maria Loreto (2) - Parròquia dels Sants Jaume i Joan Evangelista - MONTAVERNER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1750)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 54
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscripció, que indica en primer lloc la seua advocació (dedicada a la patrona) i els noms del rector i l'alcalde: "MARIA LORETO / SIENDO CURA D JOSE M. TORMO CERDÁ Y ALCALDE D. JOSE BELLVIS PENADÉS". Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUANbta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble i la data de fosa: "MONTAVERNER AÑO 1941". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble i en altres casos a més el del rector i el de l'alcalde.
Anses Anses postisses.
Espatlla (H) (cenefa de triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(04) "MARIA LORETO"
(cordó)
"SIENDO CURA D JOSE M. TORMO CERDÁ Y ALCALDE D. JOSE BELLVIS PENADÉS"
(cordó)
Mig (M) (04) (Mare de Déu amb núvol i estreles)
(08) (marca de fàbrica) "JUANbta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(10) (Creu amb pedestal i dos àngels)
(00) (03) (06) (09) (Creu amb els símbols de la Passió)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(04) "MONTAVERNER AÑO 1941"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall de la campana i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria als anys 40 amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora. Tenia també una llarga corda que des del batall passava pel centre del campanar fins arribar als peus del mateix.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2003 estava en regular estat de conservació, ubicada a la seva finestra de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticament, mecanismes que no imitaven els tocs tradicionals i tampoc la possibilitat de tocar manualment.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'anterior conjunt es va perdre en l'any 1936, quedant tan sols la campana major. En 1941, sent rector el Rvd. José Maria Tormo, es feren tres campanes noves per omplir el buit deixat per les antigues. El conjunt va ser fos per Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida i després de la benedicció va quedar ubicada amb les altres al campanar. En 1970 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar-li la truja de fusta per altra de ferro, sense arribar a mecanitzar-la. Possiblement es va automatitzar en 1987 quan la casa Manclús del Grau de València va refondre una de les campanes. L'any 2003 va ser baixada del campanar i traslladada als tallers d'Electrorecamp S.L. per procedir a la seua neteja i instal·lació d'una nova truja de fusta de perfil valencià. Finalment va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes i es mecanitzà amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Durant aquesta intervenció a més es canviaren les anses, segurament danyades per altres postisses, així com la batallera.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Està girada 1/4 pel canvi de les anses i la batallera.

Autors de la documentació

  • BALLESTER I GANDIA, Rafel/ GÓMEZ i SOLER, Sergi (28-02-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2015
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 53 Visitants: 53 Usuaris: 0