Sant Domènec de Guzman (2) - Santuari de Sant Domènec - VALLIBONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17615)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 244
FonedorPALACIO, FRANCISCO DE (MERUELO)
Any fosa 1797
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals hi ha esta inscripció en espanyol i llatí: "S ◀ DOMINGO ORAPRONOBIS A NO ▶ DE I797 ✱". Correctament seria: "SANTO DOMINGO ORA PRO NOBIS AÑO DE I797". La part en llatí es tradueix com "PREGA PER NOSALTRES". És una senzilla súplica que procedeix de les diverses lletanies i va ser molt comú a les inscripcions de les campanes. Al mig hi ha una creu de calvari i esta inscripció: "SIENDO P. / D. ANTONIO / FOLCH. Y / MIGVEL PLA / Y JOSEF PLA / ELECTOS. / PALACIO / MEHIZO". Aquesta té tres noms. El primer sembla ser el rector i el segon són els electes, possiblement encarregats de la fàbrica del santuari o la parròquia. Finalment està el cognom del fonedor que podria correspondre amb el fonedor càntabre Francisco de Palacio, documentat l'any següent a la localitat de Fortanete (Teruel). Hi ha tres cordons al mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
"S ◀ DOMINGO ORAPRONOBIS A NO ▶ DE I797 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) "SIENDO P. / D. ANTONIO / FOLCH. Y / MIGVEL PLA / Y JOSEF PLA / ELECTOS. / PALACIO / MEHIZO"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic esporàdic amb una corda al batall.
Truja Fusta de perfil tradicional local.
Estat actual La campana conserva la instal·lació tradicional amb una truja de perfil molt singular, fins i tot diferent dels altres documentats al poble o la comarca. Aquest presenta unes formes còncaves i convexes que s'alternen fins al capçal. És una peça de gran valor patrimonial. A més, té un únic eix que passa per les anses en lloc de dos. L'estat de conservació del conjunt és regular tant pel pas del temps com per l'acció dels agents climàtics. El batall és de fusta, tallat per un fuster local en substitució d'un anterior de metall que va ser furtat.
Mecanismes de toc Cable al batall
Propostes El precari estat de conservació del conjunt fa necessària la restauració de la campana. Vist l'estat de la truja es recomana la seua restauració i conservació. Sols s'admetrà el canvi per una nova si les peces que integren la truja no asseguren l'estabilitat del conjunt i, en cas de donar-se aquesta situació, la nova ha d'imitar fidelment el perfil de l'actual. Es podria canviar el batall per un nou de metall i instal·lar un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-03-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2021
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF