Benissants (1) - Ermita dels Benissants de la Pedra - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17670)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 40
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 37
Any fosa 1643ca
Descripció La campana té un cordó a l'espatlla. Al terç hi ha dos grups de dos cordons entre els quals apareix aquesta senzilla inscripció, que per motius d'espai està repartida entre dos nivells: S ABDON Y SENT SODE / ÇVECA". Aquesta es podria interpretar així: "SANTS ABDÓ I SENENT SÓC DE SUECA". El text indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i també el lloc per al qual va ser fosa, tot i que aquesta també es podria interpretar com un senyal de qui va pagar-la. Al mig hi ha dos cordons, cinc al mig peu i, finalment, dos més al peu. No té data de fosa, no obstant aixó, tant per la forma com per les lletres decorades, es podria datar al segle XVII. Una informació situa la seua fosa l'any 1643.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"S ABDON Y SENT SODE"
(2 cordons)
(00) "ÇVECA"
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La ballesta permet plantejar que la campana sols es tocava al mig vol amb una corda i des de baix.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana està instal·lada a la finestra de l'espadanya. Conserva la instal·lació original amb truja de fusta de perfil tradicional local i envernissada. Disposa d'una ballesta, que servia per a tocar-la al mig vol, i està mecanitzada amb motor d'impuls. Té un impacte que sembla de bala al mig i que afecta lleugerament a la seua sonoritat. Té un batall igualment antic però la batallera no és original. Aquest està lligat i presenta una bola més gran del que és habitual, pròpia d'una campana de mig vol.
Mecanismes de toc (03) motor de vol, (09) ballesta
Intervencions Mecanitzada entorn de l'any 2000 amb motor d'impuls, fet que altera els usos tradicionals de la campana.
Propostes Cal reprogramar el motor de forma que sols toque la campana al mig vol, tal com es feia tradicionalment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (11-11-2016)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-06-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-07-2021
22 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 60 Visitants: 60 Usuaris: 0