Santa Bàrbera (1) - Ermita de Santa Bàrbera - LA MATA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17889)

Localització Espadanya
Diàmetre 36
Altura del bronze 30
Vora 3
Pes aproximat 27
Any fosa 1642
Descripció La campana conserva la meitat de les anses. En el terç hi ha dos cordons i entre ells la següent inscripció: "+S+BARBARA ORAPRONOBIS I642". Completa seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS 1642". És una senzilla oració dirigida a Santa Bàrbera que procedeix de les diverses lletanies i en valencià es tradueix així: "SANTA BÀRBERA PREGA PER NOSALTRES 1642". Algunes de les paraules estan separades per un bordó i una vieira. Seguidament, en el mig hi ha una imatge de Sant Miquel i un Calvari, representacions emmarcades per unes arquitectures gòtiques i fragments de sanefes, i a més dos cordons entre els quals hi ha una sanefa amb motius geomètrics. Baix d'aquests cordons té una xicoteta creu de calvari. Finalment, tant en el mig peu com en el peu té dos cordons.
Terç (T) (cordó)
"+S+BARBARA (bordó i vieira) ORAPRONOBIS (bordó i vieira) (fragment de sanefa) (bordó i vieira) I642"
(cordó)
Mig (M) (03) (Calvari)
(09) (Sant Miquel)
(cordó)
(sanefa amb motius geomètrics)
(cordó)
(03) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Fusta
Estat actual La campana està instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb una truja de fusta. Aquesta sembla que és del segle XX, possiblement de mitjans del segle. De les tres anses originals sols en queden dos, fet que possiblement està causat per la caiguda de la campana en un accident casual o durant la Guerra Civil (1936-1939).
Propostes Caldria dotar-la amb una truja de fusta nova de perfil tradicional local, així com accessoris per tocar-la manualment (corda al batall o cigonyal).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un Bé de Relevància Local (BLR). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (13-06-2021)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-01-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-01-2022
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF