Sant Roc (1) - Ermita de Sant Roc - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17911)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 26
Altura del bronze 22
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 10
FonedorFERRER (VALÈNCIA)
Any fosa 1890
Descripció La campana té tres cordons a l'espatlla i altres tres al terç. Al mig té diversos cordons, distribuïts seguint l'esquema 1,2,1. Entre aquests hi ha una senzilla inscripció en espanyol: "PARA LA HERMITA DE SAN ROQUE / DE LA VILLA DE SUECA / 1890". Aquesta indica l'edifici i el nom del municipi, així com l'any de fosa. Al mig peu té quatre cordons i al peu altres dos.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (3 cordons)
Mig (M) (cordó)
(06) "PARA LA HERMITA DE SAN ROQUE"
(2 cordons)
(06) "DE LA VILLA DE SUECA"
(cordó)
(06) "1890"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana sols es tocava al mig vol amb una cadena o corda a la ballesta, com la resta de campanes de les ermites de Sueca.
Tocs actuals de campanes Mig vol.
Truja Fusta Campanas y Relojes Monumentales.
Estat anterior L'any 2016 estava instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta antiga, que estava en mal estat de conservació i feia perillar la conservació de la campana. Tenia ballesta per tocar-la al mig vol. L'any 2021 estava guardada en dependències municipals, desmuntada, conjuntament amb els ferratges i la ballesta. Tenia un batall de tipus pessigat.
Estat actual La campana està instal·lada en l'espadanya de l'ermita, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local i ballesta amb cable per tocar-la al mig vol.
Mecanismes de toc (03) ballesta
Intervencions Restaurada per Campanas y Relojes Monumentales en 2022. Ha estat netejada i dotada amb truja de fusta de perfil tradicional. A més, s'han recuperat elements originals com la ballesta per tocar a mig vol.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-07-2021)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada.] (21-09-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-09-2022
15 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-03-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 28 Visitants: 28 Usuaris: 0