Santa Bàrbera, la gran (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VISTABELLA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1793)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 110
Altura del bronze 85
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 771
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1933
Descripció La campana té una garlanda amb motius vegetals a l'espatlla. Seguidament, al terç, disposa d'una garlanda que es repeteix quatre voltes i que està formada per un querubí, dos àngels i tres flors. També al terç està aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ ✱ AÑO 1933 ✱ AYUNTAMIENTO". El text continua al mig amb la relació dels membres que integraven la corporació municipal l'any 1933: "ALCALDE PRESIDENTE / D. ENRIQUE PITARCH MONFORT / PRIMER TENIENTE / DON ARTURO GARCIA ORENGA / SEGUNDO ID. / D. LEON MONFERRER TENA / CONCEJALES / D. JOSE VICENTE ROBRES / D. PEDRO SALVADOR PERIS / D. RAMON SAFONT CLERIG / D. FELIX MOLINER CENTELLES / D. JUAN VICENTE PERIS / D. CELESTINO TENA EDO". Seguidament hi ha una image de Santa Bàrbera amb una inscripció que indica l'advocació a la qual està dedicada: "SANTA BARBARA". També al mig hi ha una creu amb núvol i la marca de fàbrica: "ROSES / VALENCIA / ESPAÑA / FCA DE CAMPANAS Y RELOJES / AVENIDA DE PERIS Y VALERO / 6 8". Al mig peu té quatre querubins, una garlanda amb motius vegetals i una inscripció amb el nom del rector del moment: "CURA ECONOMO D. MIGUEL CARBO CARBO ✱ ✱ ✱ ✱ ✱".
Espatlla (H) (garlanda amb motius vegetals)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ AÑO 1933 ✱ AYUNTAMIENTO"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (querubí, dos àngels i tres flors)
Mig (M) (00) "ALCALDE PRESIDENTE/ D. ENRIQUE PITARCH MONFORT/ PRIMER TENIENTE/ DON ARTURO GARCIA ORENGA/ SEGUNDO ID./ D. LEON MONFERRER TENA/ CONCEJALES/ D. JOSE VICENTE ROBRES/ D. PEDRO SALVADOR PERIS/ D. RAMON SAFONT CLERIG/ D. FELIX MOLINER CENTELLES/ D. JUAN VICENTE PERIS/ D. CELESTINO TENA EDO"
(03) (imatge de Santa Bàrbera) "SANTA BARBARA"
(06) (creu sobre núvol)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / VALENCIA / ESPAÑA / FCA DE CAMPANAS Y RELOJES / AVENIDA DE PERIS Y VALERO / 6 8"
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (querubí)
(2 cordons)
(00) "CURA ECONOMO D. MIGUEL CARBO CARBO ✱ ✱ ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació de la campana permet tant el volteig com el repic, per tant es tocaria amb aquestes tècniques en solitari i de forma conjunta amb la resta de campanes. Tocava les hores amb la maça horària.
Tocs actuals de campanes Toca les hores de forma automàtica.
Truja Truja antiga de fusta de perfil tradicional local.
Estat actual La campana conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional local i pintada d'almagra. L'estat de conservació de la truja és regular pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Presenta un batall lligat, maça horària (no funciona) i un electromall monofàsic per a tocar les hores.
Mecanismes de toc Cadena al batall per a tocar des de baix. Martell mecànic de les hores (08) i electromall monofàsic (09)
Intervencions Abans de l'any 2017 ja l'havien mecanitzat amb electromall monofàsic per tocar les hores. El 20 d'octubre de 2021 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, feina feta per 2001 Técnica y Artesanía.
Propostes Tal com s'ha indicat a l'apartat de la conservació, la instal·lació és tradicional i per tant té un gran valor patrimonial. En cas d'intervenció cal primar la seua conservació i restauració respectant tots els valors del conjunt. Sols s'admetrà el canvi parcial o total de la truja si els elements que la conformen no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre les parts canviades han de seguir el perfil de les originals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé d'Interés Cultural). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-05-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-07-2002)
 • ROMERO BALAGUER, Luis Antonio (07-12-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-10-2021
23 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0