Sant Bertomeu (0) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VISTABELLA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1794)

Localització Baptisteri de l'església parroquial
Diàmetre 45
Altura del bronze 37
Vora 4
Pes aproximat 53
Any fosa 1751
Descripció La campana té aquesta inscripció en llatí al terç: "# SANTI # BARTOLOME # ORAPRNOBIS # AÑO # I75I". Correctament seria: "SANCTE BARTHOLOMAE ORA PRO NOBIS AÑO I75I". És un text relativament habitual a les campanes i que procedeix de les Lletanies dels Sants, cantades en determinades celebracions litúrgiques i àmpliament difoses per implorar la protecció dels sants. En valencià seria: "SANT BERTOMEU PREGA PER NOSALTRES ANY I75I". Al mig presenta dos representacions del Sagrat Cor i una creu de calvari.
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTI # BARTOLOME # ORAPRNOBIS # AÑO # I75I"
(2 cordons)
Mig (M) (cordó)
(00) (Sagrat Cor) (Creu de Calvari) (sagrat cor)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja No en té.
Estat original Estava situada a l'espadanya de l'ermita de Sant Bertomeu i possiblement dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local i accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 1998 es va documentar situada a una de les finestres de la sala de les campanes del Santuari de Sant Joan del Penyagolosa. Estava instal·lada amb truja de xapa de ferro que imitava les formes de les de fusta i tenia batall. Ja presentava el badat.
Estat actual Aquesta campana presenta un badat important en (09). Està guardada al baptisteri de l'església parroquial de l'Assumpció, depositada sobre un palet de fusta.
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX es va traslladar des de l'ermita de Sant Bertomeu al campanar del Santuari de Sant Joan del Penyagolosa. Allí la dotaren amb una truja de xapa de ferro que imitava les formes de les de fusta. En 2002 ja estava guardada al temple parroquial.
Propostes Respecte al gran badat, es podria plantejar la soldadura com una possible forma de recuperar la campana, treball que ha de fer una empresa especialitzada. També es podria optar per guardar la campana al temple parroquial i fondre una nova de semblants característiques amb destinació a l'ermita de Sant Bertomeu. En aquest cas seria convenient fer valdre la peça per mitjà d'una cartel·la amb les dades bàsiques per a identificar-la.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé d'Interés Cultural). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Procedent de Sant Bertomeu, una ermita actualment tancada al culte, i esperant una pròxima restauració arquitectònica (1998). La campana es troba dipositada en el baptisteri de la parròquia de l´Assumpció de Vistabella, esperant la seua restauració. - Nota de Francesc LLOP i BAYO - 13/07/2002

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Documentació de la campana a l'Ermitori de Sant Joan de Penyagolosa] (24-05-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana al presbiteri de la parròquia] (13-07-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-08-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF