Sant Joan de Penyagolosa (2) - Ermitori de Sant Joan de Penyagolosa - VISTABELLA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1795)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 48
Vora 6
Pes aproximat 125
FonedorPALACIOS, PEDRO
Any fosa 1888
Descripció La campana té una senzilla inscripció en espanyol al terç amb el nom del santuari i la data de fosa: "SAN JUAN DE PEÑAGOLOSA AÑO 1888". Al mig té una inscripció amb el nom del seu fonedor: "CONSTRUCTOR / PEDRO PALACIOS".
Terç (T) (cordó)
(00) "SAN JUAN DE PEÑAGOLOSA AÑO 1888"
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (relleu d'un pardal)
(03) (marca del fonedor) "CONSTRUCTOR / PEDRO PALACIOS"
(06) (relleu d´un pardal)
(09) (creu en dos arbres als costats)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Peu (cordó)
(sanefa amb motius vinícoles)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per a algunes peregrinacions (Les Useres) i volteig manual per a les rogatives de caràcter festiu.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro imitant a les de fusta
Estat original La instal·lació era tradicional i tenia una truja de fusta de perfil tradicional local, semblant segurament al de les truges del conjunt de l'església parroquial de Vistabella. Disposava de batall lligat.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica, toscament soldada, que tracta d'imitar les truges de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1888 per Pedro Palacios, campaner itinerant, que residia a La Pobla de Vallbona (València). Segurament junt amb aquesta campana es varen fondre altres dos destinades respectivament a les esglésies parroquials de Xodos i Vistabella del Maestrat, datades totes elles de l'any 1888.

Entorn als anys 80 o 90 del segle XX la truja de fusta antiga es va canviar per altra de xapa metàl·lica. Aquesta intervenció, segurament feta per personal local, va destruir la instal·lació tradicional de la campana. Es va girar 1/4 de volta per passar els tirants de forma interior. Entre l'any 2016 i 2018 la campana es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local, semblant a les truges de l'església parroquial de Vistabella del Maestrat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (24-05-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la mecanització de la campana i fitxa] (28-04-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-08-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF