Sant Miquel (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VISTABELLA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1806)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 65
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 159
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1933
Descripció La campana té una garlanda amb motius vegetals a l'espatlla. Seguidament, trobem aquesta inscripció en llatí i espanyol al terç: "✱ SANCNTE MICHAEL ORA PRONOBIS AÑO 1933". Correctament seria: "SANCTE MICHAEL ORA PRO NOBIS AÑO 1933". És un text relativament habitual a les campanes i que procedeix de les Lletanies dels Sants, cantades en determinades celebracions litúrgiques i àmpliament difoses per implorar la protecció dels sants. En valencià seria: "SANT MIQUEL PREGA PER NOSALTRES ANY 1933". També al terç hi ha quatre àngels dels quals pengen tres flors. Al mig té una creu de calvari, una imatge de Sant Miquel que reprodueix la venerada al santuari a ell dedicat a Llíria, l'anagrama de Jesús i la marca de fàbrica: "ROSES / VALENCIA / ESPAÑA / FCA DE CAMPANAS Y RELOJES / AVENIDA DE PERIS Y VALERO / 6 8". Al mig peu hi ha una sanefa amb flors i una garlanda amb altres motius vegetals.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANCNTE MICHAEL ORA PRONOBIS AÑO 1933"
(2 cordons)
(02) (04) (06) (08) (àngel i tres flors)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / VALENCIA / ESPAÑA / FCA DE CAMPANAS Y RELOJES / AVENIDA DE PERIS Y VALERO / 6 8"
(06) (anagrama de Jesús)
(09) (imatge de Sant Miquel Arcàngel)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació de la campana permet tant el volteig com el repic, per tant es tocaria amb aquestes tècniques en solitari i de forma conjunta amb la resta de campanes. Tocava els quarts amb la maça horària.
Tocs actuals de campanes Toca els quarts de forma automàtica.
Truja Truja antiga de fusta de perfil tradicional local.
Estat actual La campana conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional local. Aquesta sembla més antiga que la mateixa campana i per la forma dels ferratges podria procedir d'una campana anterior que tenia set anses i no tres com l'actual. L'estat de conservació de la truja és regular pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Presenta un batall lligat, maça horària (no funciona) i un electromall monofàsic per a tocar els quarts.
Mecanismes de toc Maça horària sense ús (04) i electromall monofàsic (03)
Intervencions Abans de l'any 2017 ja l'havien mecanitzat amb electromall monofàsic per tocar els quarts. El 20 d'octubre de 2021 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, feina feta per 2001 Técnica y Artesanía.
Propostes Tal com s'ha indicat a l'apartat de la conservació, la instal·lació és tradicional i per tant té un gran valor patrimonial. En cas d'intervenció cal primar la seua conservació i restauració respectant tots els valors del conjunt. Sols s'admetrà el canvi parcial o total de la truja si els elements que la conformen no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre les parts canviades han de seguir el perfil de les originals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé d'Interés Cultural). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-05-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-07-2002)
 • ROMERO BALAGUER, Luis Antonio (07-12-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-10-2021
24 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0