Puríssima Concepció (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VISTABELLA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1807)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 50
Vora 8
Pes aproximat 216
FonedorPALACIOS, PEDRO
Any fosa 1888
Descripció La campana té una garlanda amb triangles decorats a la part superior del terç. Seguidament, entre cordons, té aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "LA PURISIMA CONCEPCION AÑO 1888". L'espai que deixa lliure el text està ocupat per una sanefa amb raïms. Seguidament, al mig, té altra garlanda amb triangles decorats. A la part exterior està la marca el fonedor, situada entre dos motius que representen a uns pardals: "CONSTRUCTOR / PEDRO PALACIOS". A la part interior té una creu de calvari amb la cartel·la i el text "INRI". La creu està formada a partir de diverses franges de la sanefa amb raïms i té a cada costat una palmera. Finalment, al peu, es repeteix de nou la sanefa utilitzada a la creu i al terç.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(sanefa amb raïms) "LA PURISIMA CONCEPCION AÑO 1888"
(cordó)
Mig (M) (cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
(00) (pardal) (marca del fonedor) "CONSTRUCTOR / PEDRO PALACIOS" (pardal)
(06) (palmera) (creu de calvari) (palmera)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb raïms) "LA PURISIMA CONCEPCION AÑO 1888"
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació de la campana permet tant el volteig com el repic, per tant es tocaria amb aquestes tècniques en solitari i de forma conjunta amb la resta de campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta de perfil tradicional local molt interessant, a restaurar.
Estat actual Aquesta campana presenta un gran badat que naix del peu i arriba pràcticament fins al terç. A més li falta un bon tros del llavi. Sembla que ja fa algunes dècades que està trencada i que durant un temps es va seguir tocant. Per altra banda, conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional local. L'estat de conservació de la truja és regular pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. El batall de la campana està situat a un lateral de la sala de les campanes.
Mecanismes de toc Cap.
Intervencions El 20 d'octubre de 2021 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, feina feta per 2001 Técnica y Artesanía.
Propostes Respecte al gran badat i fragment del llavi que falta, es podria plantejar la soldadura com una possible forma de recuperar la campana, treball que ha de fer una empresa especialitzada. També es podria optar per guardar la campana i fondre una nova de semblants característiques. Tal com s'ha indicat a l'apartat de la conservació, la instal·lació és tradicional i per tant té un gran valor patrimonial. En cas d'intervenció cal primar la seua conservació i restauració respectant tots els valors del conjunt. Sols s'admetrà el canvi parcial o total de la truja si els elements que la conformen no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre les parts canviades han de seguir el perfil de les originals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé d'Interés Cultural). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-05-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-07-2002)
 • ROMERO BALAGUER, Luis Antonio (07-12-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-10-2021
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-05-2022
  Convertir a PDF