Mare de Déu del Pla (1) - Ermita de la Mare de Déu del Pla de Purroy de la Solana - BENABARRE / BENAVARRI (ARAGÓN)

(Referència 18124)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 38
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 32
FonedorLINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)
Any fosa 1926
Descripció La campana té anses simples i tres cordons a l'espatlla. Seguidament, al terç hi ha dos grups de tres cordons, separats per un cordó solt. Entre ells té una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i el nom del poble: "VIRGEN DEL PLA D E PURROY DE LA SOLANA". Al mig hi ha una creu de calvari radiant i una inscripció amb la nota de la campana: "SUENO EN SIb". Baix de la inscripció está la marca de fábrica: "FUNDICION / DE / CONSTANTINO DE LINARES ORTIZ / PROVEEDOR DE LA REAL CASA / MADRID CARABANCHEL BAJO". Al mig peu repeteix l'esquema de cordons del terç i a més hi ha una inscripció amb el número de referència i els noms del rector i l'alcalde: "N 26216 / SIENDO PARROCO D RAMON SOLER Y ALCALDE D PEDRO LLENA 1926". Finalment, al mig peu té dos grups de dos cordons.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (3 cordons)
(00) "VIRGEN DEL PLA D E PURROY DE LA SOLANA"
(cordó)
(3 cordons)
Mig (M) (00) "SUENO EN SIb" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CONSTANTINO DE LINARES ORTIZ / PROVEEDOR DE LA REAL CASA / MADRID CARABANCHEL BAJO"
(06) (Creu de calvari radiant)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) "N 26216"
(cordó)
"SIENDO PARROCO D RAMON SOLER Y ALCALDE D PEDRO LLENA 1926"
(3 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Fusta de perfil tradicional local.
Estat original La campana estava instal·lada a l'antic temple parroquial, edifici avui en ruïna. Després va estar situada a la part superior de l'espadanya construïda a la nova església.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana està instal·lada a la finestra de l'espadanya amb truja de fusta de perfil tradicional local i ferratges antics, amb falques. Els rodaments estan soldats i adaptats a la nova ubicació. Té batall lligat amb cable per a repicar des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Cable al batall.
Intervencions La campana es va portar a la nova església l'any 1972, quan es va passar del poble vell, situat en alt, al nou en el pla. L'any 2002 es va portar a l'ermita amb motiu de la seua restauració.
Protecció Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (17-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-12-2021
18 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0