D´hores (3) - S. Pere - XODOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1813)

Localització Remat del campanar
Diàmetre 80
Pes aproximat 296
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1930ca
Descripció La campana és anepígrafa i no té anses. Presenta dos grups de dos cordons al terç i el mig peu i altres dos cordons al peu. Aquesta distribució de cordons permet atribuir la campana a la foneria Hermanos Roses, possiblement fosa entorn de 1930.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Tocs horaris
Truja Penjada d'una biga de ferro
Estat original La maça horària estava connectada a la maquinària del rellotge, ubicada baix de la campana, i era accionada per aquesta amb la finalitat de fer sonar les hores.
Estat actual La campana està instal·lada a l'espadanya que corona el campanar. Està fixada a una biga de ferro i conserva la maça horària tradicional. Disposa d'electromall monofàsic per a tocar les hores i mitges.
Mecanismes de toc Maça horària (00), sense ús. Electromall monofàsic (08)
Intervencions Mecanitzada entorn de l'any 2006.
Propostes A mitjà termini caldria recuperar la maça horària tradicional i dotar-la amb un motor amb la finalitat que tocara les hores, recuperant així el sistema de toc tradicional.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La cuberta i escala on es troba el rellotge i la campana d´hores, es troba quasi en ruina, impossible accedir.Sembla una campana del XIX - XX,el remat del campanar on es troba no ès històric.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (15-05-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SOLSONA PALAZÓN, Pablo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (24-10-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-11-2021
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF