Abdó i Senent, d'hores (A) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 18187)

Localització Remat del campanar
Diàmetre 73
Altura del bronze 43
Vora 8
Pes aproximat 147
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1865
Descripció El campanó no té anses. A la seua part superior hi ha una garlanda amb triangles decorats i dos grups de dos cordons. Entre ells hi ha una senzilla inscripció amb les advocacions de les campanes i l'any de fosa: "ABON Y SENET ANO I865". L'espai que deixa lliure el text està ocupat per una garlanda amb triangles decorats. La inscripció té nombroses errades i caldria haver escrit: "ABDON Y SENÉN AÑO 1865". Al mig disposa d'una creu de calvari. Finalment, al mig peu hi ha tres cordons i al peu dos més. La presència dels triangles decorats i la creu de calvari permeten atribuir-la al fonedor Jaime Roses.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
"ABON Y SENET ANO I865" (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
Mig (M) (02) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores amb una maça horària que estava connectada amb la maquinària del rellotge.
Tocs actuals de campanes Toca les hores i les mitges.
Truja Estructura de ferro.
Estat original Tradicionalment estava instal·lada a la part superior de la torre i dotada amb una maça horària, conservada als peus de la torre. Aquesta maça estava connectada a la maquinària del rellotge.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. El campanó està situat a la part superior del campanar, fixat a una estructura metàl·lica. Té un electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic
Intervencions Mecanitzada per 2001 Técnica y Artesanía en 2007.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-10-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-10-2021
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF