De quarts (A) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LUCENA DEL CID (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1836)

Localització Remat del campanar
Diàmetre (en cm) 60
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 125
Any fosa 1740
Descripció Té quatre cordons al terç, repartits en dos grups de dos. Entre aquests hi ha una inscripció en llatí: "✱ ✱ ✱ IHS✱MARIA✱IOSEPH✱S✱BARBARA✱ORAPROИOBIS". La inscripció té el nom de les tres persones de la Sagrada Família que apareixen freqüentment a les campanes des del segle XVII fins al XX i, com és el cas, sovint precedeixen l'advocació a la qual està dedicada la campana. Aquesta és Santa Bàrbera que apareix acompanyada per una senzilla oració que procedeix de la Lletania dels Sants. La inscripció es tradueix així: "JESÚS, MARIA I JOSEP SANTA BÀRBERA PREGA PER NOSALTRES". Al mig hi ha una creu de calvari amb tres claus i aquesta inscripció: "✱ ECCE CRVCEM DOMIИI + FVGITE PARTES ATVERSE ✱". És un frament d'un text més extens que complet seria: "ECCE CRUCEM DOMINI. FUGITE PARTES ADVERSAS. VICIT LEO DE TRIBU JUDA, RADIX DAVID. ALELUYA". En valencià es pot traduir així: "ESTA ÉS LA CREU DEL SENYOR, FUGIU ELS ENEMICS. VA VÉNCER EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÁ, DE L'ESTIRP DE DAVID. AL·LELUIA". És una antífona del Breviari de la festivitat de l'Exaltació de la Santíssima Creu, i també s'utilitza en el responsori de la Invenció de la Santíssima Creu. La tradició popular diu que Sant Antoni va donar una oració a una pobra dona que buscava ajuda contra les temptacions del dimoni. Sixto V, papa franciscà, va fer esculpir l'oració anomenada també lema de Sant Antoni en la base de l'obelisc que va manar erigir en la Plaça Sant Pere a Roma. La seua font és l'Apocalipsi (Ap 5:5). S'ha interpretat com una invocació per la protecció del territori, tant espiritual com físic, demanant que per la força de la creu s'allunyen els enemics: tronades, malalties, etc. Al mig peu hi ha tres cordons i aquesta inscripció: "✱ A И O ✱ I 7 4 0 ✱". Finalment hi ha dos cordons al peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ IHS✱MARIA✱IOSEPH✱S✱BARBARA✱ORAPROИOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "✱ ECCE CRVCEM DOMIИI" (Creu de calvari) "FVGITE PARTES ATVERSE ✱"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) "✱ A И O ✱ I 7 4 0 ✱"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Exclusivament horaris. Possiblement es va plantejar durant un temps com a campana de quarts i hores i d'aquesta forma disposaren dos maces horàries exteriors a diferent altura, buscant així una sonoritat diferent per a cada toc.
Tocs actuals de campanes Toca els quarts.
Truja Bigues de fusta.
Estat anterior L'any 1998 l'estat de conservació de la campana era regular i estava penjada de forma deficient. Les maces horàries estaven ubicades en el sentit contrari a l'actual, en la cara de la creu.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada al centre del remat del campanar, la seua ubicació tradicional del campanar i fixada a unes bigues de fusta. Té dos maces horàries exteriors. Una està disposada per a colpejar un poc més baix del terç i altra al mig peu. Sols funciona aquesta última.
Mecanismes de toc Presenta dos martells mecànics per als quarts, en ús el que pega bé.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-05-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (01-11-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-01-2021
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0