Diví Salvador (3) - Parròquia de la Transfiguració del Senyor - ALFAFARA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 184)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 71
Vora 11
Pes aproximat 408
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1974
Descripció La campana té al terç diversos cordons i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Al mig trobe un crucifix, una custòdia i aquesta inscripció en espanyol: "LA FELIGRESIA DE ALFAFARA / AL DIVINO SALVADOR / TITULAR DE ESTA PARROQUIA / REFUNDIDA EN EL AÑO SANTO / DE LA RECONCILIACION / 1974". El text indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i la de refosa. També al mig disposa de la marca de fàbrica, quasi il·legible per defectes de fosa i que completa diu així: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C, INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C, INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "LA FELIGRESIA DE ALFAFARA / AL DIVINO SALVADOR / TITULAR DE ESTA PARROQUIA / REFUNDIDA EN EL AÑO SANTO / DE LA RECONCILIACION / 1974"
(09) (Custodia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordo més gruix)
Tocs tradicionals de campanes
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Tocs horaris.
Truja Ferro Manclus vella
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de volt continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1974 pel trencament d'una campana més antiga, que estava datada als anys 40 del segle XX. Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall trifàsic que posteriorment s'ha canviat per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTELL TORMO, Isaac [Primera presa de dades] (08-08-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (24-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-03-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF