La Molinera (2) - Parròquia del Santíssim Crist de l'Agonia del Forn d'Alcedo - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1853)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 55
Pes aproximat (en quilos) 96
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1927
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "SANTISIMO CRISTO DE LA AGONIA. VICARIO D. LUIS GARCIA SUÑER.". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i el nom del vicari encarregat de la parròquia en eixe any. Al mig damunt de la Creu i el Crucifix trobem la inscripció "INRI" habitual a les representacions de Crist a la Creu. Les sigles es corresponen amb l'abreviatura de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els Evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESUS NATZARÉ EL REI DELS JUDEUS". També al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / Anida Peris Y VALERO / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem la següent inscripció, que és la continuació de la del terç: "# Y PADRINOS D. JOSE LLUCH BALLESTER Y DÑA. BALBINA MELIA RICO # AÑO 1927". En ella indica el nom dels padrins i la data en que va ser fosa.
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
"SANTISIMO CRISTO DE LA AGONIA. VICARIO D. LUIS GARCIA SUÑER."
(2 cordons)
(garlanda amb querubins, corones, lleons i flors)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal) "INRI"
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (Santíssim Crist) "INRI"
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / Anida Peris Y VALERO / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# Y PADRINOS D. JOSE LLUCH BALLESTER Y DÑA. BALBINA MELIA RICO # AÑO 1927"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Disposava de truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 1998 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús. Disposava de motor de vol continu i martell manual. Comptava amb un sistema de mig vol.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic; motor d'impulsos
Intervencions El campanar es va acabar l'any 1915, moment en que va ser fosa una campana. En 1927 es varen fondre dos campanes de menor pes destinades a completar el conjunt de tres campanes (el més habitual a l'Horta de València). Aquesta va ser sufragada pels seus padrins. A la campana figura el nom de Mn. Luís García Suñer com a vicari, ja que fins l'any 1942 Forn d'Alcedo va ser demarcació parroquial de la Parròquia de Sant Lluís Beltran de la Fonteta.

L'any 1966 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar de motor de vol continu i mig vol. A més es va dotar d'un martell manual, tocant des dels peus de la torre. En 1998 es va baixar del campanar per restaurar. La campana va ser netejada per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització es va renovar per un motor d'impulsos i un electromall monofàsic. La restauració la va efectuar Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (28-07-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-06-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-05-2016
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 76 Usuaris: 0