Santa Bàrbera (1) - Església parroquial de Sant Martí CASTIGALEU (ARAGÓN)

Santa Bàrbera (1) - Església parroquial de Sant Martí - CASTIGALEU (ARAGÓN)

(Referencia 18537)

Localización Sala de campanes
Diámetro (en cm) 49
Altura del bronce 42
Borde 5
Peso aproximado (en kilos) 68
Año fundición 1655
Descripción La campana disposa d'anses simples i tres cordons en l'espatlla. Seguidament, en el terç, hi ha dos grups de dos cordons i aquesta inscripció entre ells: "SANCTA BARBARA#ORA#PRO#NOBIS#ANNO#DNI". Per motius d'espai, continua en un nivell inferior: "⁑I6SS⁑". La inscripció té alguna abreviatura i completa seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ANNO DOMINI 1655". Aquesta dirigeix una senzilla súplica a Santa Bàrbera i es tradueix així: "SANTA BÀRBERA PREGA PER NOSALTRES ANY DEL SENYOR 1655". Les dos últimes xifres de l'any de fosa apareixen indicades amb la lletra S, que es pot interpretar com a un 5. En el mateix nivell del 'any hi ha unes representacions gòtiques de la Mare de Déu i el Crist Varó de Dolors i un segell també gòtic. Seguidament, hi ha dos cordons, un fragment de sanefa amb motius vegetals i aquesta inscripció en lletra minúscula gòtica: "te#deum#laudamus". El fragment és l'inici del Te Deum, tradicionalment utilitzat a la litúrgia catòlica com a himne d'acció de gràcies i que forma part de l'Ofici de Matines alguns dies. Tradicionalment, era atribuït a Sant Ambròs de Milà i Sant Agustí, però segurament és obra de Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). Es tradueix així: "ET LLOEM OH DÉU". Seguidament, en el mig hi ha dos cordons i altre segell gòtic. Per acabar, tant en el mig peu com en el peu disposa d'un grup de tres cordons.
Hombro (H) (3 cordons)
tercio (T) (2 cordons)
(fragments de sanefa) "SANCTA BARBARA#ORA#PRO#NOBIS#ANNO#DNI"
(2 cordons)
(00) (Crist Varó de Dolors)
(03) (Mare de Déu gòtica)
(06) "⁑I6SS⁑"
(09) (segell gòtic)
(cordó)
(fragments de sanefa amb motius vegetals) "te#deum#laudamus"
(cordó)
Medio (M) (2 cordons)
(06) (segell gòtic)
Medio pie (MP) (3 cordons)
Pie (3 cordons)
Toques tradicionales de campanas Repic i volteig manual.
Toques actuales de campanas Repic manual.
Yugo Fusta antiga
Estado actual La campana està en regular estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb truja de fusta de perfil local, així com diverses falques per fixar les diverses parts de la truja.
Propuestas La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg dels segles. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals.
Protección Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit amb la categoria de BIC.
Valoración Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autores de la documentación

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-12-2021)
Editor de la ficha ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 16-10-2023
21 Fotos
  • Ficha reducida (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 90 Visitants: 90 Usuaris: 0