Francesca Joaquim (1) - Assumpció - PENAGUILA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1869)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 50
Vora 8
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1979
Descripció La campana presenta un conjunt d'inscripcions en valencià a excepció de la marca de fàbrica. En primer lloc té una inscripció al terç amb la data de l'antiga: "ANY 1.951". Seguidament al mig hi ha una creu i una inscripció al·lusiva a la seua refosa i els seus noms: "RESTAURACIÓ / ANY 1.979 / FRANCESCA JOAQUIM". Finalment presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(00) "ANY 1.951"
(3 cordons)
Mig (M) (00) "RESTAURACIO / ANY 1.979 / FRANCESCA JOAQUIM" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
(06) (Creu)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Manclús i oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i està mal orientada amb la creu cap a dins.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03).
Intervencions Es va fondre l'any 1979 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València pel trencament d'una campana més antiga que datava de l'any 1951. Es va instal·lar amb truja de ferro i possiblement eixe mateix any o poc després la mecanitzaren amb motor de vol continu. En 2016 estava també mecanitzada amb electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu) es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes No presenta anses

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera documentació] (03-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació fotogràfica] (10-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-04-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF