Sagrat Cor de Jesús (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BENIFALLIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1878)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat 96
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1964
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ SAGRADO CORAZON DE JESUS". En ella indica que la campana està dedicada a aquesta advocació. Seguidament, baix de l'anterior trobem la data de fosa i el nom del poble: "✱ FUNDIDA EN EL AÑO 1964 ✱ BENIFALLIM ✱". Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig teu trobem aquesta inscripció: "✱ XXV ANIVERSARIO DE LA VICTORIA POR SUSCRIPCION DEL PUEBLO ✱". La inscripció es refereix al 25 aniversari del final de la Guerra Civil (1936-1939) i a més indica que la campana es va fondre a expenses dels veïns del poble.
Espatlla (H) (2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ SAGRADO CORAZON DE JESUS"
(cordó)
(06) "✱ FUNDIDA EN EL AÑO 1964 ✱ BENIFALLIM ✱"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoracions ✱ ✱)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ XXV ANIVERSARIO DE LA VICTORIA POR SUSCRIPCION DEL PUEBLO ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Vol manual des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses, que està molt oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu, un sistema de mig vol i electromall trifàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1964 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt a la més xicoteta del conjunt. La mateixa foneria va confeccionar la truja de ferro i va instal·lar la campana a la torre. La mecanització es posterior, efectuada per Salvador Manclús als anys 80, ja que als motors figura aquesta inscripció: "S. MANCLUS / VALENCIA". La campana es va dotar d'un motor de vol continu, electromall trifàsic i un sistema de mig vol.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu i electromall monofàsic) es deuen renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic, que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera documentació] (03-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (10-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-06-2017
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF