Sant Miquel Arcàngel (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BENIFALLIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1879)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 60
Vora 9
Pes aproximat 244
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1899
Descripció La campana té aquesta senzilla inscripció al terç: "SAN MIGUEL ARCANGEL A ESPENSAS DE ESTE PUEBLO AÑO 1899". En ella indica l'advocació a la que està dedicada (al patró i titular del temple parroquial), que va ser sufragada pels veïns del poble i la data de fosa.
Terç (T) (sanefa de triangles decorats)
(cordó)
"SAN MIGUEL ARCANGEL A ESPENSAS DE ESTE PUEBLO AÑO 1899"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Vol manual des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro de Roses.
Estat original Estava dotada de truja de fusta de perfil tradicional local i tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses, que està molt oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu, un sistema de mig vol i electromall trifàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall monofàsic (09)
Intervencions Va ser fosa l'any 1899. Tot i no indicar qui és l'autor, els elements epigràfics rementen a les campanes foses per Vicente Roses e Hijo (o Hijos). L'any 1964 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida (descendents dels fonedors) varen canviar la truja de fusta per altra de ferro. La mecanització es posterior, efectuada per Salvador Manclús als anys 80, ja que als motors figura aquesta inscripció: "S. MANCLUS / VALENCIA". La campana es va dotar d'un motor de vol continu, electromall trifàsic i un sistema de mig vol.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu i electromall monofàsic) es deuen renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic, que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (03-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (17-02-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (10-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF