Maria Francisca (2) - Parròquia de la Transfiguració del Senyor - IBI - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1973)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre 78
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 275
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1828
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb els noms de la campana, la data de fosa i el nom del fonedor: "MARIA (flor de lis) FRANCISCA ✱ LAER ✱ MANA ✱ AÑO ✱ 1828 DOMINGO ROSES ME HIZO".
Terç (T) (2 cordons)
"MARIA (flor de lis) FRANCISCA ✱ LAER ✱ MANA ✱ AÑO ✱ 1828 DOMINGO ROSES ME HIZO"
(2 cordons)
Mig (M) (03) (creu amb pedestal)
(09) (custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb diversos accessoris per tocar-la manualment, com una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Estava dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Disposava de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, isntal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té una pletina al capçal per incrementar el pes de la campana. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.

La batallera original ha sigut substituïda per una nova, unida amb dos trepans a la campana. El peçonet o allargament del batall per on passa el cable de seguretat, està trencat i sols es reté per l´esmentat cable. El desgast indica que la campana ha voltejat moltes vegades amb aquell trencat. Està girada 1/4.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1828 pel campaner Domingo Roses. Després de la benedicció va ser pujada al campanar i dotada amb truja de fusta. Als anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren a la campana amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2016 la baixaren de la torre per restaurar-la a càrrec de Tradición en campanas y relojes de Murcia. La truja es va canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i el bronze netejar per dins i fora. La mecanització es va renovar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (31-07-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-02-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (06-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2019
  Convertir a PDF