Sant Miquel (1) - Capella de Sant Miquel - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 19752)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 57
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 107
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1794
Descripció Té tres anses i en el terç quatre cordons. Entre ells està repartida aquesta inscripció en espanyol: "S MIGUEL SOY DE LA LA CAPILLA DE S◀ MIGUEL DE ALCOY / PROPIA DE LA FABRICA DE PANOS / SIENDO CLAUARIO GREGORIO MOLTO I (...) 9 4". El text és de gran interés perquè no és excessivament comú en aquesta època que especifique amb tant de detall el lloc per al qual s'ha fos una campana ni el seu propietari. Per tant, la inscripció és un document històric de primera mà. La data de fosa planteja alguna qüestió perquè sembla que falta una xifra. Les característiques formals de la campana permeten situar-la en la segona meitat del segle XVIII o principis del XIX, motiu pel qual pensem que podria haver estat fosa el 1794. A continuació, té en el mig una creu de calvari i la divisa de Sant Miquel: "Q S D". Aquestes sigles corresponen amb les paraules: "QUIS SICUT DEUS". En valencià seria: "QUI COM DÉU". Finalment, té cinc cordons en el mig peu i tres més en el peu. Les mateixes característiques formals que permeten situar la seua fosa en 1794 assenyalen com a possible autor d'aquesta campana al fonedor Pasqual Roses, actiu entre les dècades finals del segle XVIII i principis del XIX.
Terç (T) (cordó)
"S MIGUEL SOY DE LA LA CAPILLA DE S◀ MIGUEL DE ALCOY"
(cordó)
"PROPIA DE LA FABRICA DE PANOS"
(cordó)
"SIENDO CLAUARIO GREGORIO MOLTO I (...) 9 4"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (divisa de Sant Miquel) "Q S D"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que a més de voltejar es repicava de forma manual amb una corda al batall que passava per mitjà de diverses politges.
Tocs actuals de campanes Volteig manual el dia de Sant Miquel.
Truja Fusta de perfil valencià
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i dotada de batall.
Mecanismes de toc Batall
Intervencions Entorn de l'any 2000 es va dotar amb truja nova de fusta i rodaments nous, treball que possiblement va fer Vicent Tomàs (oncle).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; CHIRLAQUE MULLOR, Jorge; MONLLOR MONTAVA, Javier [Documentació de la campana] (02-10-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-10-2022
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 72 Usuaris: 0