Sants Cristòfor i Antonia (2) - Sant Cristófol - CAÑADA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1983)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 58
Vora 6.5
Pes aproximat 159
Any fosa 1813
Descripció La campana té la següent inscripció en español al terç: "SS. CHISTOBAL Y ANTONYA ✱ FRANCYSCO MAS Y BARCELO ✱ AESPENSAS DEL COMUN". Aquesta té diverses errades i correctament seria: "SANTOS CRISTOBAL Y ANTONIA ✱ FRANCISCO MAS Y BARCELO ✱ A EXPENSAS DEL COMUN". Seguidament, també al terç, està la data de fosa: "✱AÑO I 8 I 3 ✱"
Terç (T) (2 cordons)
"SS. CHISTOBAL Y ANTONYA ✱ FRANCYSCO MAS Y BARCELO ✱ AESPENSAS DEL COMUN"
(2 cordons)
(00) "✱AÑO I 8 I 3 ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro de Roses, pintada.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Al mig peu té marques d'una maça exterior, segurament un mecanisme instal·lat per al toc de les hores.
Estat anterior Des dels anys 80 disposava d'un electromall trifàsic, canviat amb posterioritat a l'any 2000.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Presenta motor de vol continu en (03) i electromall en (09).
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1813 per un campaner desconegut. Sembla que tradicionalment tocaba les hores i per aquest motiu segurament es va salvar de la destrucció de la Guerra Civil (1936-1939). L'any 1956 la foneria Roses va canviar la truja de fusta per altra de ferro. Als anys 80 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Una intervenció posterior va canviar el batall i l'electromall per altre monofàsic.
Propostes La campana deu ser restaurada en una futura actuació. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deu canviar per un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (28-07-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (04-06-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-07-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 23-04-2019
  Convertir a PDF