Campaneta de tocar a missa (0) - Parròquia de Sant Valer i Sant Vicent Màrtir de Russafa - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 201)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 43
Altura del bronze 39.5
Vora 5
Pes aproximat 46
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Compta amb la següent inscripció al terç"PARROQUIA DE SAN VALERO VALENCIA AÑO 1940.". Al mig continua amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA). Finalment al mig peu: "SAN JUAN BAUTISTA A EXPENSAS DE D. JUAN TAMARIT FERRER COADJUTOR DE ESTA PARROQUIA".

Es tracta de un conjunt d'inscripcions molt habitual dels anys posteriors a la Guerra Civil, quan centenars de campanes van ser retirades dels campanars. L'absència de qualsevol inventari va dificultar el retorn a les torres ja que les inscripcions no indicaven el lloc d'origen. En aquest cas indica el nom de la parròquia, de la campana, així com del donant.
Terç (T) (2 cordons)
"PARROQUIA DE SAN VALERO VALENCIA AÑO 1940"
(2 cordons)
Mig (M) (00) Creu
(03) Sagrat Cor de Maria amb punyal dels Dolors.
(06) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)".
(09) Querubí
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SAN JUAN BAUTISTA A EXPENSAS DE D. JUAN TAMARIT FERRER COADJUTOR DE ESTA PARROQUIA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment era utilitzada per tocar a les misses diàries.
Tocs actuals de campanes Conserva la utilització tradicional, tocant exclusivament a missa diària. Per tant no forma part del conjunt de campanes, format per les altres set de la Sala.
Truja Truja original de fusta amb modificacions en el braç amb ferro quan la seua mecanització.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, mecanitzada amb un motor de vol continu i ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes, més elevada que la resta.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu
Intervencions Va ser fosa en 1940 per la fundició dels Hnos ROSES de Silla, beneïda als peus de la torre i pujada poc després. Es un donatiu a la parròquia del Rvdo. Juan Tamarit Ferrer, apadrinada per ell i Dña. Conchita Tamarit Gálvez. Posteriorment ha estat mecanitzada.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Fitxa completada amb notes de Mollà Alcañiz, S.A.. Va ser finançada per D. Juan Tamarit Ferrer, beneficiat de la parròquia, sent apadrinada per D. Juan i senyoreta Conchita Tamarit Gálvez

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (26-07-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (02-04-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-11-2013
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF