Maria (4) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - TURÍS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2020)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 126
Altura del bronze 105
Vora 13
Pes aproximat (en quilos) 1158
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig: "MARIA DE LA NATIVIDAD / DE LOS / DOLORES / TURÍS 1941". En primer lloc, indica l'advocació a la que està dedicada, combinant les dos advocacions marianes més venerades al poble: la Nativitat (titular del temple parroquial) i els Dolors (la patrona del poble). En segon lloc indica el nom del poble per al que va ser fosa i la data. Aquest fet és habitual entre les campanes posteriors a la Guerra Civil (1936-1939), indicant el nom del poble i més concretament el lloc on estaria ubicada. El nom del poble en les inscripcions queda justificat perquè durant la Guerra centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "MARIA DE LA NATIVIDAD / DE LOS / DOLORES / TURÍS 1941"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Segurament es repicaria des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 BELLS.
Estat original Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Comptaria a més amb una corda unida al batall que arribava fins als peus de la torre.
Estat anterior Comptava amb truja de ferro, instal·lada per la casa Roses. Disposava de motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La batallera és postissa.
Mecanismes de toc (09) motor de vol d´impulsos , (03) electromall
Intervencions Perdut el conjunt antic de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), l'any 1941 es va fondre un conjunt nou de quatre bronzes. La foneria de Manuel Roses Vidal, ubicada al Grau de València, va ser l'encarregada de la fosa. Aquesta, la major de les quatre, es va dedicar a la Mare de Déu. L'any 1970 la foneria Roses d'Atzeneta la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Es va instal·lar un motor de vol continu i electromall monofàsic.

Amb motiu de la refosa de la Mitjana l'any 1998, es va baixar de la torre. El bronze va ser netejat per dins i fora i la truja de ferro canviada per altra de fusta. Finalment es va mecanitzar la campana amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana] (18-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-10-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-04-2016
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 96 Usuaris: 0