Maria del Rosari (1) - Parròquia de Sant Antoni de Pàdua - TOLLOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2027)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 53
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes aproximat 86
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1908
Descripció Té dos anses amb decoracions antropomorfes. Al terç disposa d'una inscripció en espanyol amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "MARIA DEL ROSARIO ANO I908". També té al terç una sanefa amb motius vegetals i àngels i al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "HIJOS DE VICENTE ROSES ADZANETA VALENCIA".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes
Terç (T) (cordó)
(06) "MARIA DEL ROSARIO ANO I908"
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals i àngels)
Mig (M) (06) (marca de fàbrica) "HIJOS DE VICENTE ROSES ADZANETA VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic per a les festes.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava d'una corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar i una maça horària exterior per tocar les hores.
Estat anterior Bon estat, el batall era antic i pegava baix, i la campana estava torta. Tenia una truja de ferro de S. Manclús, pintada i repretada, i la campana era manual amb una corda per tocar des de baix.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1908 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Durant els anys 60 o 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta per altra de ferro, però sense mecanitzar-la. Va ser restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en 2012. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica i fitxa] (16-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-02-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF