Sant Pere (3) - Parròquia de Sant Pere - BENASAU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2040)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 79
Altura del bronze 68
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 285
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1844
Descripció Es tracta d'una campana datada de 1844 (la més nova del joc), possiblement fosa per Jaime ROSES, ja que per la creu que té es pot compar amb altres campanes que tenen el mateix model de decoracions. La seua senzilla inscripció ens permet llegir el nom de la campana i la data de fosa: ✱SAN✱PEDRO✱ANO I844. L'espai restant està decorat per flors. Seguidament al mig de la campana trobem per la part exterior un crucifix amb un sol i una lluna. Aquesta imatge representa una recreació de la mort de Jesucrist per expressar la seua divinitat (amb el sol brillant) i la lluna (per la seua humanitat). No es descarta que l'aparició del sol i la lluna puga estar relacionat amb l'oscuritat que vingué del sol i la lluna en el moment que va morir. També hi ha una creu amb pedestal per la part que dona a l'interior (la campana està mal orientada). Finalment, al mig peu trobem quatre cordons i al peu solament tres cordons.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱SAN✱PEDRO✱ANO I844✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifixió)
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des de la base del campanar i volteig manual des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Els tocs actuals es limiten al volteig automàtic mentre que els repics són executats des de la base del campanar.
Truja Truja de ferro moderna de S. Manclús, pintada i repretada.
Estat original Suposem que estaria instal·lada amb una truja de fusta amb el perfil local correponent i segurament semblant a l'estil valencià. Disposava d'una corda unida al batall per repicar-la des de baix. Al peu de la campana hi ha una marca de desgat, possiblement de la maça que tindria per tocar les hores.
Estat anterior En la documentació de l'any 1998 sembla que es trobava en el mateix estat de conservació.
Estat actual Està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes amb una truja de ferro Manclús (model nou) pintada de verd. Compta amb un batall ben nugat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (03); Mall manual (09)
Intervencions La campana fou fosa per Jaime Roses (Atzeneta d'Albaida) l'any 1844. En un primer moment es pujaria al campanar en una de les finestres de la sala de campanaes amb una truja de fusta segurament semblant al perfil local valencià o seguint els models d'altres poblacions del Comtat que encara les conserven. Posteriorment, en la dècada dels anys huitanta Salvador Manclús la va mecanitzar, canviant la truja de fusta original per una de ferro (model nou). També es va instal·lar un motor de vol continu junt i un electromall manual (tal vegada per limitacions econòmiques) de tal forma que els repics encara es fan desde baix amb les cordes.
Actuacions urgents Cal gravar els repics manuals per no pedre'ls davant l'automatització d'aquests.
Propostes La campana s'ha restaurar per recupar les instal·lacions tradicionals des d'un punt de vista material com immaterial (recuperar els tocs manuals locals). Per tant, cal dur-la als tallers de restauració on es deu netejar el bronze per eliminar la capa de brutícia que ofega el seu so. També ha de reposar-se una truja de fusta imitant al perfil tradicional local, seguint el perfil d'altres localitats de la comarca del Comtat que encara es conserven o bé mitjançant fotografies antigues. Respecte a la mecanització del bronze, és una opció complexa degut a que encara es conserven els repics manuals. Pot automatitzar-se amb un motor de vol a impulsos i un electromall monofàsic (sistemes que faciliten el toc manual i poden reproduir els tocs locals tradicionals). A més, cal orientar-la correctament, és a dir, la creu ha d'estar ubicada cap a l'exterior.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Campana refosa d'una més antiga?

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (26-09-1998)
  • OSA MILLÁN, Sergio (23-08-2020)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (24-04-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-05-2021
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 50 Visitants: 49 Usuaris: 1 - francesc